Adiyaman'da Yeni Bir Böcek Türü Kesfedildi

Adiyaman'da ikinci endemik alt tür olarak kesfedilen böcege 'bidessus anatolicus adiyaman' adi verildi ADYÜ Kahta Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gani Erhan Tasar: 'Bu çalisma ile bilim dünyasina Adiyaman ismi ile ikinci bir canli daha kazandirmis olduk. Bugüne kadar yapilmis olan çalismalar ülkemizin cografi konumu itibariyla hem flora hem de fauna açisindan oldukça zengin bir biyoçesitlilige sahip oldugunu bize göstermektedir'

Adiyaman'da yürütülen çalismalarda, endemik olan "bidessus anatolicus anatolicus" alt türünden sonra ikinci endemik alt tür kesfedildi. Böcege "bidessus anatolicus adiyaman" adi verildi.

Adiyaman Üniversitesi (ADYÜ) Kahta Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gani Erhan Tasar, yaptigi yazili açiklamada, "bidessus anatolicus adiyaman"in yaklasik 2 milimetre boylarinda ve tatli sularda yasadigini belirtti.

Kesfedilen böcegin, tatli sulardaki organik maddeleri parçalayarak dogaya fayda sagladigini dile getiren Tasar, "Ayni zamanda su ekosistemi içerisinde yasayan baliklarin da besin kaynagi olabilmektedirler. Daha önce 'hydrochus adiyamanensis' isimli yeni bir türü bilim dünyasina yaptigimiz çalismalar neticesinde duyurmustuk. Bu çalisma ile bilim dünyasina Adiyaman ismi ile ikinci bir canli daha kazandirmis olduk." ifadesini kullandi.

Tasar, bulduklari "bidessus anatolicus adiyaman" adli böcegi, hayvan sistematigi alaninda yetkin ve prestijli bir dergi olan "Zootaxa" isimli dergide yayimlanan çalisma ile bilim dünyasina duyurduklarini bildirdi.

Türkiye'nin zengin flora ve faunaya sahip olduguna dikkati çeken Tasar sunlari kaydetti:

"Bu çalisma ile bilim dünyasina Adiyaman ismi ile ikinci bir canli daha kazandirmis olduk. Bugüne kadar yapilmis olan çalismalar ülkemizin cografi konumu itibari ile hem flora hem de fauna açisindan oldukça zengin bir biyoçesitlilige sahip oldugunu bize göstermektedir. Bu çalismalarin büyük bir çogunlugunun ise yabanci bilim insanlari tarafindan yapildigini görüyoruz. Yabanci arastirmacilarin 1990’lara kadar ülkemizin birçok yerini gezdiklerini ve buralardan topladiklari örnekleri ülkelerine ve doga-tarih müzelerine götürmek sureti ile yayimladiklarini görüyoruz. Son yillarda üniversite sayilarimizin artmasi ile bilim insanlarimizin sayisi da artmistir. Dolayisi ile bu tarz kesifleri ülkemiz adina yerli arastirmacilarimizin yapmasi mümkün olmustur."

Kaynak: AA