Terörden Arindirilan Çukurca Renkli Etkinliklerle Gündeme Geliyor

Güvenlik güçlerinin terörle mücadeledeki kararliligi sayesinde huzur ve güven ortaminin tesis edildigi Hakkari'nin Çukurca ilçesi, el degmemis dogasi, tarihi mekanlari ve yeni kesfedilen güzellikleriyle fotograf tutkunlari ve dogaseverlerin ilgisini çekiyor Kaymakam Hasan Kurt: 'Bölgede huzur var, güven var. Dogal güzellikleri daha çok ön plana çikiyor. Tarihi dokusu insanlarin ilgisini çekiyor. Geleneksel hale getirdigimiz festivalimiz, bir festivalin çok ötesinde anlam tasiyor' Belediye Baskani Ensar Dündar: 'Biz artik Çukurca'nin dogal güzelliklerini, yöresel ürünlerini ön plana çikarmak istiyoruz' Istanbul'dan gelen Esra Erdöl: 'Burasi görülmesi gereken bir yer. Fotograf için malzeme çok. Insani da çok iyi'

SAYIM HARMANCI - Yillarca PKK'li teröristlerin güvenlik güçlerine ve sivillere düzenledigi saldirilarla gündeme gelen Hakkari'nin Irak sinirindaki Çukurca ilçesi, bölgenin terörden arindirilmasiyla yurt içi ve disindan ziyaretçilerin katildigi renkli organizasyonlara ev sahipligi yapmaya basladi.

El degmemis dogasi, tarihi mekanlari, yillarca terörün gölgesinde kalan güzellikleriyle öne çikan Çukurca'da, güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik basarili operasyonlari sonucu saglanan huzur ve güven ortaminin coskusu yasaniyor.

Terörün yarattigi tahribatlarin ortadan kaldirildigi ilçenin gelismesine katki sunmak, tarihi ve dogal güzelliklerini tanitmak amaciyla Valilik, Kaymakamlik, Belediye, Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ile Dogu Anadolu Kalkinma Ajansinin destekleriyle birçok ulusal ve uluslararasi etkinlik düzenleniyor.

Bu kapsamda ilki 2018'de düzenlenen ve geleneksel hale getirilen "Fotosafari ve Doga Sporlari Festivali" ile rafting, fotosafari, yamaç parasütü, dag tirmanisi, off-road, Türkiye Paintball Sampiyonasi gibi birçok organizasyona ev sahipligi yapan Çukurca, çok sayida fotograf tutkunu ve dogaseveri agirliyor.

Fotograf tutkunlari, ilçenin yöresel kiyafetlerini, tarihi kale evleri, su ile çalisan degirmenlerini ve günlük yasamini fotograf karelerine yansitirken, dogaseverlerde doga yürüyüsü, kaya tirmanisi gibi etkinliklerle essiz doganin tadini çikariyor.

- "Artik kabugunu kiran, kendini gösteren bir Çukurca var"

Kaymakam Hasan Kurt, AA muhabirine, bölgede huzur ve güven ortaminin hakim oldugunu, bu kapsamda düzenlenen festivalin ilçe için önem tasidigini söyledi.

Bölgenin cografi yapisi nedeniyle ekstrem sporlara elverisli oldugunu vurgulayan Kurt, "Yamaç parasütü, trekking, kaya tirmanisi gibi doga sporlar yapiliyor. Bu festival bölgedeki degisimin en önemli göstergelerinden bir tanesi. Bölgenin en güzel vadilerinden birisinden geçerek doga yürüyüsü yapacagiz. Çukurca, Türkiye'nin farkli sehirlerinden katilimci agirlayan bir ilçe artik. Bölgede huzur var, güven var. Dogal güzellikleri daha ön plana çikiyor. Tarihi dokusu insanlarin ilgisini çekiyor. Geleneksel hale getirdigimiz festivalimiz bir festivalin çok ötesinde anlam tasiyor. Ingiltere'de yasayan bir vatandasimiz sirf bu programa yetisebilmek için programini ona göre ayarlamis. Artik kabugunu kirip ulusal ve uluslararasi platformlarda kendini gösteren bir Çukurca var." diye konustu.

Çukurca Belediye Baskani Ensar Dündar ise "Fotosafari ve Doga Sporlari Festivali" ile ilçenin dogal güzelliklerini ve yöresel ürünlerini ön plana çikarmak istediklerini ifade etti.

Birçok ilden misafir agirladiklarini anlatan Dündar, "Simdiye kadar 150'ye yakin fotografçimiz var. Onun disinda da birçok kisi katiliyor. Onlari kültürümüzle birlestiriyoruz. Ilçemiz hep terörle, kötü olaylarla aniliyordu. Artik bunu kirmak istiyoruz. Devletimizin son yillardaki basarili operasyonlari sonucu üç yildir en ufak bir terör olayi bile yasanmadi. Biz artik Çukurca'nin dogal güzelliklerini, yöresel ürünlerini ön plana çikarmak istiyoruz. Disaridan gelen insanlar ilçemizi kesfedilmemis bir yer olarak görüyorlar. Insanlari burada misafir etmekten çok mutluyuz." dedi.

Festivale Istanbul'dan katilan Esra Erdöl de bölgenin beklediginden daha güzel oldugunu dile getirerek, "Çukurca'yi çok sevdim. Çok canli bir sehir. Bu kadarini beklemiyordum. Festival de gayet güzel geçiyor. Burasi görülmesi gereken bir yer. Fotograf için malzeme çok. Çeltik tarlalari var, tahin yapiliyor. Degirmene gittik. Bu sekilde degisik kültürlerden insanlar taniyoruz. Insani da çok iyi. Sabah köylere gitmemize ragmen hemen eve davet ediyorlar." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA