Okullarda Enfeksiyon Zincirine Karsi 'Siniflarin Sürekli Havalandirilmasi' Uyarisi

Enfeksiyon hastaliklari uzmani Prof. Dr. Canan Agalar: 'Siniflarda pencereler açilarak havalandirmanin sürekli yapilmasi gerekli. Ders aralarinda ögrenciler açik havaya çikarilmali' 'En önemli seylerden birisi de el temizligi. Çok basit, su ve sabunla ellerini yikamalari ya da yanlarina dezenfektan verilmesi yerinde olur. Bu önlemler okuldaki enfeksiyon zincirinin kirilmasinda önemli rol alir'

GÖKHAN ZOBAR - Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi (EKMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Canan Agalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede okullarda siniflarin sürekli havalandirilmasi uyarisinda bulundu.

Prof. Dr. Agalar, EKMUD tarafindan düzenlenen "2. Türkiye EKMUD HIV Akademisi" için geldigi Edirne'de, AA muhabirine, yüz yüze egitimin baslamasiyla milyonlarca ögrencinin ders basi yapacagini söyledi.

Okullarda alinacak önlemlerin basinda siniflarin havalandirilmasinin geldigini, maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin yaninda okullarda olusabilecek enfeksiyon zincirinin kirilmasi için kurallara titizlikle riayet edilmesi gerektigini anlatan Agalar, söyle devam etti:

"Siniflarda pencereler açilarak havalandirmanin sürekli yapilmasi gerekli. Ders aralarinda ögrenciler açik havaya çikarilmali. Çocuklar eriskinlerden çok daha iyi uyum sagliyorlar, 'maske takilacak' dendiginde onlara uyuyorlar. Ailelerin bu konuda çocuklara bilgi vermesi gerekli. En önemli seylerden birisi de el temizligi. Bu yaslarda çocuklarin kazanacagi bir aliskanlik. El temizliginin öneminin çocuklara ögretilmesi gerekli. Çok basit, su ve sabunla ellerini yikamalari ya da yanlarina dezenfektan verilmesi yerinde olur. Bu önlemler okuldaki enfeksiyon zincirinin kirilmasinda önemli rol alir."

- "20'li yaslarda yogun bakima yatan hastalar görmeye basladik"

Prof. Dr. Agalar, Kovid-19 asi uygulamasinda yas sinirinin 18'in altina düsmesinin yerinde bir karar oldugunu ifade etti.

Asiyla ilgili gelismelerin dünya genelinde hizla ilerledigini ve yas sinirinin bu gelismeler isiginda düstügünü aktaran Agalar, sunlari kaydetti:

"Birtakim uygulamalar sonrasinda edindigimiz tecrübelerle yasi düsürmeye karar verebiliyoruz. Tecrübelerle herhangi bir zarari görülmedigi belirlenerek, yas seviyesi tespit ediliyor. Tabii hastaligin siddeti de önemli. Salginin baslarinda daha çok ileri yaslarin hastaligi gibi kabul etmistik. 'Çocuklarda ve gençlerde bu hastalik siddetli degil, bir sey olmuyor' derken, simdi 20'li yaslarda yogun bakima yatan hastalar görmeye basladik.

Çocuklarda çok ciddi enfeksiyon sonrasi klinik tablolarla karsilastik. Onun için mecburen yas siniri denemelerle daha da asagiya dogru çekilecek. Bununla ilgili çalismalar yapildikça, tüm dünya uygulamaya basladikça Saglik Bakanligi da benzer sekilde ülkemizdeki uygulamalari düzenleyecektir."

Kaynak: AA