MSB'den Faaliyetlere Iliskin Bilgilendirme Açiklamasi

'Bir ayda, yurt içi ve sinir ötesinde 22 operasyon düzenlendi. 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 18 bin 455, bu yilin basindan itibaren 1865 terörist etkisiz hale getirildi' 'Irak'in kuzeyindeki Metina ve AvasinBasyan bölgelerinde icra edilen PençeSimsek ve PençeYildirim operasyonlarinda bugüne kadar 244 terörist etkisiz hale getirildi' 'Tedbirler sayesinde son bir ayda, tüm hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 13 bin 769 sahis yakalandi, 25 bin 186 sahis, hududu geçmeden engellendi' '(Yunanistan) Bu yilin basindan itibaren 206 hava sahasi, 27 karasuyu ihlali, 95 hava araci tacizi, Gayri Askeri Statüdeki Adalar'da 790 gemi ihlali gerçeklestirdi' 'Türk askeri varligini Ada'da isgalci gösterme gayretleri, Kibris tarihindeki Rum katliamlarinin üstünü örtmedigi gibi ne Yunan ve Rum ne de destekçilerine fayda saglayacak'

Milli Savunma Bakanligi (MSB), bir ayda yurt içi ve sinir ötesinde 22 operasyon düzenlendigini, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 18 bin 455, bu yilin basindan itibaren ise 1865 teröristin etkisiz hale getirildigini bildirdi.

MSB Basin ve Halkla Iliskiler Müsavirligi Analiz ve Degerlendirme Subayi Binbasi Pinar Kara tarafindan bakanliktaki Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Basin Bilgilendirme Merkezi'nde bilgilendirme toplantisi yapildi.

Toplantida konusan Kara, FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS basta olmak üzere terörle mücadelenin artan siddet ve tempoda kararlilikla devam ettigini belirterek, "Son bir ayda, yurt içi ve sinir ötesinde 6'si büyük, 16'si orta çapli olmak üzere 22 operasyon icra edilmistir. 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar toplam 18 bin 455, bu yilin basindan itibaren ise 1865 terörist etkisiz hale getirilmistir." dedi.

Kara, 23 Nisan'da baslayan ve Irak'in kuzeyinde Metina ve Avasin-Basyan bölgelerinde es zamanli icra edilen Pençe-Simsek ve Pençe-Yildirim operasyonlarinda bugüne kadar toplam 244 teröristin etkisiz hale getirildigini belirterek, "Ayrica, 300'e yakin magara, siginak, 600'den fazla mayin, EYP tespit edilerek imha edilmis, çok sayida silah, mühimmat ve yasam malzemesi ele geçirilmistir. Ülkemize yönelik terör tehdidine karsi icra ettigimiz tüm operasyonlarimiz, basta Irak olmak üzere tüm komsularimizin sinirlarina ve toprak bütünlügüne saygili, uluslararasi hukuka uygun, mesru müdafaa hakki kapsaminda ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alinarak yapilmaktadir." diye konustu.

Binbasi Pinar Kara, hudutlarda kaçakçiligin, düzensiz yasadisi göçmen akininin engellemesi, teröristle mücadelede etkinligin artirilmasi kapsaminda, sinirlarda teknolojik vasitalarla desteklenmis fiziki güvenlik sistemlerinin tesis edildigini belirtti.

Hudut birliklerinin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli gelistirildigini, sinir güvenliginde etkin tedbirler alindigini aktaran Kara, su bilgileri verdi:

"Afganistan'daki son gelismelerle birlikte Iran sinirinda olasi bir hareketlilige karsi alinan tedbirler gözden geçirilmis ve ilave tedbirler alinmistir. Iran sinir hattinda 2019'da yasadisi hudut geçis tesebbüsünde bulunan 74 bin 447 kisi engellenmis, 5 bin 16 kisi yakalanmis, 2020'de 127 bin 434 kisi engellenmis, 185 kisi yakalanmis, 2021'de ise 68 bin 353 kisi engellenmis, 1078 kisi yakalanmistir. Alinan ilave ve etkin tedbirler sayesinde son bir ayda, tüm hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 13 bin 769 kisi yakalanmis, 25 bin 186 kisi ise hududu geçemeden engellenmistir. Yakalanan bu sahislarin 54'ü FETÖ mensubu olmak üzere toplam 75'i teröristtir. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda, 39 bin 400 paket sigara, 307 kilogram uyusturucu, 108 cep telefonu ve 11 muhtelif silah ele geçirilmistir. Son dönemde ele geçirilen malzemelerde özellikle elektronik malzeme ve uyusturucuda artis oldugu gözlemlenmektedir."

- Afganistan

Afganistan'daki gelismelere de deginen Kara, Türk Silahli Kuvvetleri'nin, 2002'den bu yana BM, NATO ve ikili anlasmalar kapsaminda, Afgan halkinin baris, huzur ve istikrarina katki saglamak için Afganistan'da 20 yil süreyle, Uluslararasi Hamid Karzai Havalimani'nin güvenli ve uluslararasi standartlarda isletilmesi sorumlulugunu ise 6 yil süreyle basariyla yürüttügünü belirtti.

Türkiye'nin Afganistan'dan askeri uçaklarla 1129 sivil vatandasin tahliyesini yaptigini kaydeden Kara, sunlari söyledi:

"15 Agustos'ta Kabil'de yasanan gelismeler yerel halkta panige neden olmus, ülkeyi terk etmek isteyen on binlerce kisi Hamid Karzai Uluslararasi Havaalani'na yigilmistir. Hamid Karzai Havaalani'nda yasanan karmasaya diger ülkeler ile birlikte müdahale edilmis, havaalaninda güvenlik saglanarak faaliyetlerin yürütülmesi saglanmistir. Bu süreçte, askeri uçaklarimiz ile 1129 sivil vatandasin tahliyesi yapilmistir. Yapilan görüsmeler, mevcut durum ve sartlar degerlendirilerek, TSK unsurlarimizin tahliyesine karar verilmistir. Afganistan'da kendisine tevdi edilen görevi basariyla yerine getiren personelimizin ve malzemelerimizin tahliyesine 25 Agustos tarihinde baslanmis, 48 saatten kisa sürede, 27 Agustos'ta tamamlanmistir. Ayrica diger ülke vatandaslarinin tahliyesine de gerekli destek saglanmistir. Kabil havaalanindaki yogunluk ve gerginlige ragmen tahliyenin kisa sürede ve sorunsuz bir sekilde gerçeklesmesi TSK'nin etkinligini ve gücünü dünyaya bir kez daha göstermistir."

- Suriye

Binbasi Pinar Kara, Suriye harekat alanlarinda terörden arindirilan bölgelerdeki mayin, EYP temizligi ile hayatin normallesmesi amaçli insani yardim, altyapi ve günlük hayati destekleme faaliyetlerinin, ilgili kamu, kurum ve kuruluslari ile koordineli devam ettigini bildirdi.

Kara, güvenlik ve huzur ortamini bozmaya yönelik taciz ve saldiri girisimlerinin, görevli birlikler tarafindan engellendigini söyledi.

Son bir ayda Suriye harekat alanlarinda Türk komandolari tarafindan, DEAS terör örgütü mensuplari dahil 105 teröristin etkisiz hale getirildigini bildiren Kara, bölgede masum ve mazlumlari gözeterek, Suriye halkinin yaninda olmaya devam edeceklerinin altini çizdi.

- Azerbaycan

Azerbaycan ordusuna destek saglamak maksadiyla, Ermenistan isgalinden kurtarilan bölgelerde mayin, EYP arama ve imha faaliyetlerinin devam ettigini aktaran Kara, sunlari kaydetti:

"TSK, kardes ülke Azerbaycan'la yapilan askeri ve is birligi anlasmalari kapsaminda, Azerbaycan Silahli Kuvvetlerinin modernizasyon ve egitim faaliyetlerine destek vermeye devam etmektedir. Bu kapsamda, Türkiye ve Azerbaycan arasinda ortak çalisabilirligin saglanmasi, egitim planlamasi, yönetimi ve icra esaslarinin uyumlu hale getirilmesine yönelik 'Kardes Tugay' projesi baslatilmistir. Halihazirda Azerbaycan Silahli Kuvvetleri personeli ile birlikte TSK bünyesinde ortak tatbikat ve egitim faaliyetlerine devam edilmektedir. 'Iki devlet, tek millet' anlayisiyla kederde ve kivançta bir ve beraber oldugumuz Azerbaycan Türkü kardeslerimizin hakli davalarinda bundan sonra da tüm imkanlarimizla yanlarinda olmaya devam edecegiz."

- Libya

Libya'daki gelismelere de deginen Kara, Türkiye'nin Libya ile kardeslik baglarinin 500 yillik geçmise dayandigini ifade etti.

Kara, "Libya'da, birliklerimiz tarafindan mesru hükümetin davetine ve ikili anlasmalara istinaden Libyali kardeslerimize askeri egitim, yardim, is birligi ve danismanlik destegine devam edilmektedir. Libya halkinin huzur ve güvenligine katki saglanmasi amaciyla mayin, EYP temizligi faaliyetlerimizde, bugüne kadar yaklasik 4 bin mayin, EYP ve patlamamis mühimmat tespit edilerek, etkisiz hale getirilmistir." diye konustu.

- Ege, Dogu Akdeniz ve Karadeniz

MSB Basin ve Halkla Iliskiler Müsavirligi Analiz ve Degerlendirme Subayi Binbasi Pinar Kara, Türk Silahli Kuvvetleri'nin Ege'de, Dogu Akdeniz'de, Türkiye'nin ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kibris Adasi'nda uluslararasi garanti ve ittifak antlasmalari dogrultusunda baris ve güvenligin teminati olmaya devam ettigini vurguladi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortakliginin Sismik Veri Toplama Projesi ve sondaj faaliyetleri kapsaminda, Akdeniz'de Oruç Reis Sismik Arastirma Gemisi, Karadeniz'de Barbaros Hayrettin Pasa Sismik Arastirma Gemisi, Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri ile DENAR-2 gemisi faaliyetlerini, deniz ve hava kuvvetleri unsurlarinin refakatinde sürdürdügünü hatirlatan Binbasi Kara, su bilgileri verdi:

"Yunanistan, iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde yaptigimiz tüm çagrilara ragmen uluslararasi anlasmalara aykiri olarak Gayri Askeri Statüdeki Dogu Ege Adalari'nin statüsünü bozan eylemlerine devam etmektedir. Adalara konuslandirdigi askeri birlik ve gemilerle, bu birlik ve gemilere yaptigi üst düzey ziyaretlerle iyi komsuluk iliskilerine uygun olmayan ve uluslararasi hukuka aykiri devlet uygulamalarini sürdürmektedir. 2021 yili basindan itibaren Gayri Askeri Statüdeki Adalarda 790 gemi ihlalinin yani sira 206 hava sahasi ihlali, 27 karasuyu ihlali, 95 hava araci tacizi ile uluslararasi hukuka aykiriligin Gayri Askeri Statüdeki Adalarla sinirli kalmadigi, Yunanistan’in sorunlari barisçil yöntemlerle diyalog yoluyla çözmek yerine gerilimi tirmandiran ve yeni gerilimler üreten bir politika izledigi açikça görülmektedir. Yunanistan ayrica Atina Mutabakati hilafina moratoryum ihlallerini sürdürmektedir. Türkiye, Yunanistan’in bu girisimlerine karsi uluslararasi hukuktan kaynakli hak, alaka ve menfaatlerini korumayi kararlilikla ve tavizsiz sürdürecektir."

- Kibris

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin adadaki durumuna iliskin gelismelere de deginen Kara, Kibris'ta egemen, esitlige dayali, yan yana yasayan ve is birligi içinde olan iki devletin tek çözüm oldugunu savundu.

Adadaki varliklarinin gerekçesinin sadece, Kibris Türkü'nün canini korumak oldugunu vurgulayan Kara, "Türk askeri varligini adada isgalci olarak gösterme gayretleri, Kibris tarihindeki Rum katliamlarinin üstünü örtmedigi gibi, ne Yunan ve Rum ikilisine ne de bunlarin destekçilerine fayda saglayacaktir. Bir kez daha vurgulamak isteriz, Kibris bizim milli meselemizdir." dedi.

- FETÖ ile mücadele

Bakanligin tüm birimlerinin, hassasiyet ve belirlenen kriterler çerçevesinde, yeni bilgi, belge ve veriler isiginda FETÖ ile mücadele kapsaminda kararlilikla mücadelesini sürdürdügünü ifade eden Kara, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz 2016'dan itibaren 23 bin 931 personel ihraç edilmis, 1425 personel hakkinda ise idari süreç devam etmektedir. 1 Ocak - 3 Eylül tarihleri arasinda 3 bin 243 personel kamu görevinden çikarilmis, 617 emekli personelin rütbesi geri alinmis, 140 personel göreve iade edilmis, 12 emekli personelin rütbesi/unvani iade edilmistir."

- "Nokta operasyonlarimiz devam edecek"

Bilgilendirme toplantisinda gazetecilerin sorulari da yanitlandi.

Bakanlik kaynaklari, Gara'ya düzenlenen ve aralarinda PKK terör örgütünün sözde üst düzey yöneticilerinin de yer aldigi 7 teröristin etkisiz hale getirildigi operasyona yönelik soru üzerine, Mehmetçigin terörü kaynaginda yok etme stratejisini uygulamaya devam ettigini belirtti.

Bunun adimlarindan birinin Pençe-Yildirim, Pençe-Simsek gibi harekatlar, digerinin ise nokta operasyonlari oldugunu vurgulayan kaynaklar, "Nokta operasyonlarimizi hassas sekilde gerçeklestiriyoruz. Uzun süreli istihbari faaliyetlerin sonunda yeri ve zamani geldiginde operasyonlari sonuçlandiriyoruz. Son operasyon da bu kapsamda gerçeklestirilen bir operasyon oldu. Nokta operasyonlarimiz devam edecek" ifadelerini kullandi.

Bakanlik kaynaklari, Türkiye'nin terör tehdidine karsi icra ettigi tüm operasyonlarini, basta Irak olmak üzere tüm komsularinin sinirlarina ve toprak bütünlügüne saygili, uluslararasi hukuka uygun, mesru müdafaa hakki kapsaminda ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alinarak yaptigini da vurguladi.

Afganistan'daki tahliyelerin tamamlanmasinin ardindan sonraki süreçte Türkiye'nin yeniden havaalaninin isletilmesinde görev alip almayacagina yönelik soru üzerine Bakanlik kaynaklari, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin açik olmasinin, Afganistan ve uluslararasi toplum için öneminin defalarca dile getirildigini animsatti.

Kaynaklar, havalimaninin son olaylarin ardindan geldigi durum, açik tutulmasi ve isletilmesi için gerekli teknik sistemlerin tespit edilmesine yönelik uluslararasi alanda çalismalar oldugunu belirtti. Kaynaklar bu konuda, ilgili bakanlik ve kurumlar arasinda görüsmelerin sürdügünü aktardi.

- Türkiye'de egitim gören Afgan askeri ögrenciler

Türkiye ve Afganistan arasindaki ikili anlasmalar kapsaminda Türkiye'de egitim alan askeri ögrencilerin durumuna iliskin soruya da kaynaklar, "Gerek ikili gerekse NATO anlasmalari kapsaminda yurdumuza gelen Afgan askeri ögrenciler var. Bunlardan bir kismi mezun olurken bir kisminin egitimi sürüyor. Egitimi devam eden askeri ögrencilerin durumuyla ilgili baslatilan çalisma devam ediyor." karsiligini verdi.

ABD'nin, Afganistan'in ardindan Suriye'den çikacagina yönelik iddialarin hatirlatilmasi üzerine kaynaklar, iddialari yakindan takip ettiklerini, sahada bununla ilgili bir tespitlerinin bulunmadigini kaydetti.
Kaynak: AA