'Dünya Omurilik Felçlileri Günü'

TOFD Genel Baskani Semra Çetinkaya : 'Dernegimizin kurucusu ve Baskani Rahmetli Ramazan Bas ile 23 yil önce TOFD'u kurarak, bizim gibi sandalyeye mahkum olan ancak hayattan kopmayan insanlara yardim etmeyi hedefledik' 'Omurilik felcine neden olan olaylar ve davranislar konusunda toplumun bilinçlenmesi ve engelli bireyler için farkindalik yaratmaya çalisiyoruz'.

Türkiye Omurilik Felçlileri Dernegi (TOFD), Uluslararasi Omurga Toplulugu (ISCoS) tarafindan 2017 yilinda 5 Eylül olarak ilan edilen "Dünya Omurilik Felçlileri Günü" kapsaminda, farkindalik yaratmak amaciyla etkinlik düzenledi.

Bakirköy Cumhuriyet Meydani'nda gerçeklesen etkinlikte, TOFD Genel Baskani Semra Çetinkaya, 24 yil önce genç ve saglikli bir bireyken geçirdigi trafik kazasinda emniyet kemeri takmadigi için omurilik felçlisi oldugunu belirterek, pes etmeyerek hayata tutundugunu söyledi.

Çetinkaya, sunlari kaydetti:

"Bugün burada 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsaminda bir araya geldik. Ilk kez 2017 yilinda, Uluslararasi Omurga Toplulugu tarafindan ilan edilen bu özel günde engelsiz yasami hayatin her alaninda konumlandirmak, sesimizi duyurmak ve farkindalik yaratmayi amaçliyoruz. Dernegimizin kurucusu ve Baskani Rahmetli Ramazan Bas ile 23 yil önce TOFD'u kurarak, bizim gibi sandalyeye mahkum olan ancak hayattan kopmayan insanlara yardim etmeyi hedefledik. Ancak sorumlulugumuz bunun çok daha ötesinde. Omurilik felcine neden olan olaylar ve davranislar konusunda toplumun bilinçlenmesi ve engelli bireyler için farkindalik yaratmaya çalisiyoruz. Bu özel günde engelli bireylerin de yasamin her alaninda var olacagini göstermek istiyoruz."

Herkesin birer engelli adayi olduguna dikkati çeken Çetinkaya, "Trafik kazalari, sig sulara tehlikeli atlayislar gibi bireylerin kendi hatalarindan kaynaklanan durumlar omurilik felcine yol açan nedenlerin basinda geliyor. Biz de TOFD olarak vatandaslarin bilinçlenmesi için projeler hayata geçirirken, olaylar ve davranislar konusunda toplumun bilinçlenmesi ve engelli bireyler için farkindalik yaratmaya çalisiyoruz. Bizler omurilik felçlileri olarak hayata tutunmaktan ve hayatin içinde olmaktan vazgeçmeyecegiz." diye konustu.

TOFD ve engelli bireylerin katildigi etkinlikte meydana kurulan empati parkurunda vatandaslar da tekerlekli sandalye ile engelli bireylerin yasadigi zorluklari deneyimledi. Omurilik felcinin büyük çogunlugunun meydana geldigi trafik kazalarinda emniyet kemerinin önemini anlatmak için kurulan simülatörde ise vatandaslarin trafik kazalarinda karsilastiklari tehlikeler hakkinda bilgilendirme yapildi. Etkinlikte ayni zamanda engelli bireylerin ve vatandaslarin katilimi ile Flash Mob gösterisi gerçeklestirildi.
Kaynak: AA