Isitme Engelli Bireyler Için 'Iklim Mücadelesinde Iyiye Isaret' Etkinligi

Ankara Sagir ve Isaret Dili Dernegi ile Küresel Denge Dernegi tarafindan "Iklim Mücadelesinde Iyiye Isaret" etkinligi düzenlendi.

Türkiye Diyanet Vakfi Kocatepe Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen etkinlikte konusan Küresel Denge Dernegi Baskani Nuran Talu, iklimin degismesi, asiri kuraklik, yüksek sicaklik ve sürekli degisiklik gösteren hava olaylarinin topragin suyunun çekilmesine yol açtigini ve bunun da orman yanginlarina davetiye çikarip bunu sürekli kildigini ifade etti.

Akdeniz havzasinda yogunlasan orman yanginlarinin Akdeniz'e kiyisi olan Avrupa Birligi ülkelerinde büyüyen bir dert oldugunu söyleyen Talu, Avrupa Birligi'nin yesil mutabakatla, özellikle iklim degisikliginin meteorolojik afetler üzerindeki etkilerinin orman yanginlarina yansimasi konusunda çok ciddi parasal kaynak ayirip projeler yapmaya basladigini belirtti. Talu, "Iklim degisikligi konusunda egitim seferberligi baslatilmali." diye konustu.

Iklim degisikligiyle mücadelenin kusaklar arasi bir konu oldugunu dile getiren Talu, "Iklim krizi sadece bilimsel ve teknik mesele degil ayrica sosyal ve ekonomik bir meseledir." seklinde konustu.

Sicaklik artisinin zincirleme bir etki baslatarak deniz seviyelerinde yükselmeye sebep olabilecegine isaret eden Talu, üç tarafi denizlerle çevrili Türkiye'nin bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri olacagini kaydetti.

Dünyada 19. yüzyildan itibaren sicaklik artisinin basladigina dikkati çeken Talu, sanayi devrimiyle beraber kömür, petrol ve dogalgazin kullaniminin arttigini, bununla beraber atmosferin boguldugu söyledi.

Iklim degisikliginin tehlikelerinden toplumun savunmasiz kesimlerinin daha fazla ve farkli yönde etkilendigini, dolayisiyla bu konuda ayri çalismalar yapilmasi gerektigini belirten Talu, bu kapsamda Isaret Dili Dernegi ile ortak çalisma yürüteceklerini aktardi.

Toplantidaki sunum ve konusmalar, Isaret Dili Dernegi üyeleri için isaret diline çevrildi.

Kaynak: AA