ASKON Genel Baskani Aydin Samsun'da Konustu Açiklamasi

'Insallah üçüncü çeyrekte enflasyonda bir gerileme yasayacagiz. Bununla beraber faizlerdeki düsüsle birlikte 2022 yili bizim için heyecan dolu bir yil olacak'

Anadolu Aslanlari Isadamlari Dernegi (ASKON) Genel Baskani Orhan Aydin, "Insallah üçüncü çeyrekte enflasyonda bir gerileme yasayacagiz. Bununla beraber faizlerdeki düsüsle birlikte 2022 yili bizim için heyecan dolu bir yil olacak" dedi.

Aydin, ASKON Samsun Sube Baskanliginin 2. Olagan Genel Kurulu'nda, Samsun'un yilin 8 ayinda kümülatif olarak 810 milyon 755 bin dolarla Türkiye genelinde en çok ihracat yapan iller arasinda 18'inci sirada yer aldigini söyledi.

Ülke olarak 2023, 2053 gibi hedeflere sahip olduklarina dikkati çeken Aydin, söyle devam etti.

"Bu yilin ikinci çeyreginde yüzde 21,7’lik bir büyümeyi sanayide üretim ve bu üretimin ihracati ile gerçeklestirerek OECD ülkeleri arasinda en çok büyüyen ikinci ülke olarak rekor bir büyüme ile gerçeklestirdik. Ve yine ihracatçilarimiz, geçtigimiz yilin ayni ayina göre, yüzde 51,8'lik artisla, 18 milyar 912 milyon dolara ulasti. Bu rakam ayni zamanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek agustos ayi ihracati oldu. Yilin ilk 8 ayinda, yüzde 37 artisla 140 milyar 237 milyon dolarlik ihracat gerçeklestiren Türk ihracatçi, son 12 ayda 207 milyar 469 milyon dolarlik ihracatla da yillik hedefini asarak önemli bir basariya imza atti."

Türkiye'nin üçüncü çeyrekte de en çok büyüyen ekonomiler arasina girmeyi hedefledigini vurgulayan Aydin, "Insallah buna ulasabilecegiz. Çünkü turizmde kötünün iyisi bir sezon geçiriyoruz. Pandemi kosullarina ragmen bugün Ege ve Akdeniz'deki otellerine bakildiginda dünyanin en iyi kosullarinda, pandemi sartlarinda en iyi sekilde hizmet ettigini görüyoruz. Turizmin etkisiyle insallah üçüncü çeyrekte birinci siraya oturma arzusundayiz. Sanayi tarafinda büyüyoruz, kapasite kullanim oraninda önemli bir orana geldik. Pandemin baslamasiyla bu pastadan en büyük payi alacak ülkenin Türkiye oldugunu biliyorduk." diye konustu.

Aydin, is dünyasinin en büyük sikintisinin faiz oldugu vurgulayarak, sunlari kaydetti.

"Bugün rakiplerimize bakildiginda yani sanayide gelisen ekonomilere bakildiginda böyle devasa yüzde 19 politika faiz oranini hiç bir rakip ülkede görmüyoruz. Buna ragmen yüzde 40 kapasite artirimi yapan Türkiye ekonomisi ile karsi karsiyayiz. Insallah üçüncü çeyrekte enflasyonda bir gerileme yasayacagiz. Bununla beraber faizlerdeki düsüsle birlikte 2022 yili bizim için heyecan dolu bir yil olacak. Son 12 ayda 207 milyar dolar ihracat seviyesine çikmis Türkiye var. Biz bu 200 milyar dolar seviyesine 30 yilda geldik. Ancak 300 milyar dolara en fazla 10 senede ulasacagiz. Yapilmis olan savunma sanayisindeki yatirimlar, saglik alanindaki yatirimlar, özellikle katma degeri yüksek olan yatirimlardaki Türkiye'nin hem devletimizin katkisiyla hem de sanayicilerimizin katkilariyla biz bu 300 milyar dolar seviyesine insallah 10 senede ulasacagiz."

Konusmanin ardindan tek liste halinde girilen genel kurulda mevcut baskan Ahmet Alp Dogru, oylarin tümünü alarak yeniden baskanliga seçildi.

Genel Kurula AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktas, Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, Atakum Belediye Baskani Cemil Deveci, AK Parti Il Baskani Ersan Aksu, MHP Il Baskani Abdullah Karapiçak ile üyeler katildi.

Kaynak: AA