Sudan'da Sivil Yönetim Talebiyle Binlerce Kisi Sokaklara Indi

Sudan'in birçok kentinde binlerce kisi, yönetimin sivillere devredilmesi talebiyle gösteri ve yürüyüsler düzenledi.

Sudan Meslek Odalari Birliginin çagrisiyla Hartum Tren Istasyonu çevresinde toplanan eylemciler, "Demokratik geçisi destekliyoruz. Sivil hükümet istiyoruz. Özgürlük, baris, adalet. Sudan halki, yeni Sudan'i insa etmek istiyor. Halktan baska iktidar yok." seklinde sloganlar atti.

Medeni ve Atbera kentlerinden ögleden sonra trenle gelen yüzlerce kisi de Hartum’daki protestoculara katildi. Protestocular bazi sokak ve caddelerde araç lastigi yakti.

Polis, Cumhurbaskanligi Sarayi'na yaklasmak isteyen kalabaligi göz yasartici gaz kullanarak dagitti.

Cumhurbaskanligi Sarayi çevresinde ve Eski Rejimin Izlerini Ortadan Kaldirma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi merkezi önünde göstericilerin eylemleri devam ediyor.

Baskentin yani sira Niyala, El Fasir, Medeni, Atbera, Damir, Kesele ve Port Sudan gibi kentlerde de demokratik geçisin ve Aralik 2018'deki halk devrimin tamamlanmasi ve sivil bir yönetim için gösteriler düzenlendi.

Sudan, Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi 53 aylik geçis döneminden geçiyor.

Devlet Baskanligina es deger konumdaki Geçici Egemenlik Konseyi'nin basinda 2019'dan bu yana askeri isimler bulunuyor.

Kaynak: AA