Güney Kore Disisleri Bakani Yong Ile Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan, Telefonda Görüstü

Görüsmede, Iran'in Seul'de bloke edilen mal varligi ile Tahran'in Güney Kore mallarini yasaklamasi ele alindi.

Güney Kore Disisleri Bakani Chung Eui Yong, Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptigi görüsmede Tahran yönetiminin ülkesine ait mallarin ithalatini yasaklamasindan duydugu endiseyi dile getirdi.

Iran Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamaya göre, Abdullahiyan ile Chung yaptiklari telefon görüsmesinde Iran'in Seul'de bloke edilen mal varligi ile Tahran'in Güney Kore mallarini yasaklamasini ele aldi.

Iran'in Güney Kore'ye ait mallarin ithalatini yasaklamasindan endise duyduklarini dile getiren Chung, bu konunun yeniden degerlendirilmesini istedi.

Abdullahiyan da Güney Kore'nin Iran'a ait mal varliklarini bloke etmesini elestirerek bu sorunun en kisa sürede çözülmesi gerektigini ifade etti.

ABD yönetiminin 2018'de Iran'a yönelik tek tarafli yaptirimlar getirmesi üzerine Güney Kore, Iran ile ticari iliskilerini kesmisti.

Samsung ve LG de 2020'nin basindan itibaren Iran'daki faaliyetlerini tamamen durdurmustu. Samsung ayrica Subat 2020 itibariyla Iran'daki kullanicilarin mobil uygulama magazasindan alisveris yapmalarini da engellemisti.

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, 10 Eylül'de yaptigi açiklamada ABD'nin yaptirimlari devreye soktugu 2018'de ülkeden yatirimlarini çeken ve Iran'a ihracati durduran Güney Koreli sirketlerin ürünlerine artik ihtiyaç duymadiklarini ve bu ülkeden "kontrolsüz ithalata" izin vermeyeceklerini belirtmisti.

Güney Koreli elektronik esya üreticileri Samsung ve LG, Iran'in ev aletleri ve cep telefonu pazarina uzun yillar hakim olmustu.

ABD'nin baskilari üzerine Iran'dan petrol ithalatini da durduran Seul yönetimi, Iran'in bu ülkeye petrol satisindan elde ettigi yaklasik 9 milyar dolarlik mal varligini da dondurmustu.

Tahran yönetimi ABD'nin tek tarafli yaptirimlari nedeniyle Güney Kore bankalarinda tutulan Iran Merkez Bankasina ait dövizin serbest birakilmasini, aksi takdirde Güney Koreli sirketlerin Iran pazarini kaybedebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Reisi, dün ülke lideri Ali Hamaney'in talimati üzerine Güney Kore firmalari Samsung ve LG'den yapilan ev aletleri ithalatini yasaklamisti.
Kaynak: AA