GÜNCELLEME - Ekvador'da Cezaevinde Çeteler Arasindaki Çatismalarda Ölenlerin Sayisi 116'Ya Ulasti

DEVLET BASKANI'NIN AÇIKLAMALARI VE DETAYLAR EKLENDI.

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, dün cezaevinde çeteler arasinda çikan çatismada hayatini kaybedenlerin sayisinin 116'ya, yarali sayisinin ise 80'ne ulastigi bildirildi.

Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso, düzenledigi basin toplantisinda, ülkedeki tüm hapishanelerin sisteminde 60 günlügüne "olagan üstü hal" ilan edildigini duyurdu.

Ülkenin Guayas eyaletine bagli Guayaquil kentindeki Litoral Cezaevi'nde çikan çatismada ölen mahkum sayisinin 116'ya, yarali sayisinin ise 80'ne çiktigini belirten Lasso, olayi talihsiz olarak nitelendirdi.

Cezaevlerinin suç çeteleri arasinda bir güç anlasmazligina dönüsmesinin üzücü oldugunu vurgulayan Lasso, "Bu olguyla basa çikmak için ilk adimlarimizdan biri ülke genelinde hapishanelerde olaganüstü hal ilan etmek oldu." ifadesini kullandi.

Lasso, mahkumlarin haklarini korumak için yakinlariyla dayanisma içinde olacaklarina isaret ederek, "Hükümet, birkaç aydir cezaevlerinde tekrarlanan siddet olaylari nedeniyle altyapi ve gözetim teknolojisine önemli yatirimlar yapiyor, bu plan sayesinde cezaevlerinde kontrol güçlenecek." dedi.

- Es zamanli çatisma çikti

Cezaevi Sistemi Genel Direktörü Bolivar Garzon, gün içindeki açiklamasinda, çeteler arasinda farkli koguslarda es zamanli çikan çatismalarda ölü sayisinin 100'e, yarali sayisinin da 52'ye çiktigini belirterek, "Koguslara giriyoruz, kolay olmadi, polis yerel saatte 14.00'te kontrolü sagladi ama dün gece baska olaylar, patlamalar oldu." ifadesini kullandi.

Hapishanede ölü sayisinin daha da artabilecegine dikkati çeken Garzon, polis ve savcilik personelinin cesetlerin teshisi için çalismalarini sürdürdügünü söyledi.

Garzon, çok büyük bir trajediyle karsi karsiya kaldiklarina vurgu yaparak, "Organize suç gruplari arasindaki bu mücadele ve içerdeki güç savasi, maalesef bu seviyelere ulasti, durum gerçekten korkunç." dedi.

Cezaevi çevresinde askerlerin genis güvenlik önlemleri aldigi bilgisi paylasildi.

- Ilk belirlemelere göre 24 kisi ölmüs, 48 kisi yaralanmisti

Ekvador'da, cezaevinde çeteler arasinda dün çikan çatismada ilk belirlemelere göre 24 kisinin öldügü, 48 kisinin yaralandigi açiklanmisti.

Bölge sakinlerinin dün sosyal medyada paylastigi videolarda, çok sayida mahkumun çatilara çiktigi, cezaevinden ise silah ve patlama seslerinin geldigi duyulmustu.

Yerel basinda çikan habere göre, çatisma Los Lobos ve Tiguerones çetelerine mensup üyelerin bulundugu 8 ve 9 numarali koguslarda baslamisti.

- Ekvador'da cezaevi sorunu

Ülkede 23 Temmuz'da iki ayri cezaevinde mahkumlar arasinda çikan isyanda 21 kisi ölmüs, 35 kisi yaralanmisti.

Yaklasik 38 bin tutuklu ve hükümlünün bulundugu Ekvador cezaevlerinde, çeteler arasinda çikan olaylar zaman zaman isyanla sonuçlaniyor.

Ülkede 24 Subat'ta 3 sehirde ayni anda çikan isyanlarda da 80 mahkum hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA