'Büyük Tasavvuf Yunus Emre' Ishak Pasa Sarayi'nda Anildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz: 'Ecdadimizin Anadolu'ya vurdugu mühürlerden en kiymetlilerinden Ishak Pasa Sarayi'nda bu essiz ezgileri, bu muhtesem sözleri dinleyebilmek her kula nasip olmaz.'

Büyük tasavvuf ve halk sairi Yunus Emre, vefatinin 700'üncü yilinda, Agri'nin Dogubayazit ilçesindeki Osmanli'nin Anadolu'daki seçkin eserlerinden Ishak Pasa Sarayi'nda anildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Agri Belediyesi ile Agri Kalkinma ve Egitim Kültür Vakfi (AKEV) is birligiyle, Cumhurbaskanliginca 2021 yilinin "Yunus Emre ve Türkçe Yili" ilan edilmesi dolayisiyla Ishak Pasa Sarayi'nda anma programi düzenlendi.

Sarayin avlusunda gerçeklestirilen programda, sahneye çikan Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu, Yunus Emre'nin çesitli eserlerini seslendirdi.

Ahmed-i Hani'nin Mem ve Zin kitabindan da bir bölümün seslendirildigi etkinlikte, semazen gösterisi yapildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, programda yaptigi konusmada, bu yilin Yunus Emre'nin vefatinin 700. yil dönümü oldugunu ve bundan dolayi özel bir yil oldugunu söyledi.

Türkiye'nin girisimiyle UNESCO nezdinde özel anma yili olarak ilan edildigini belirten Yavuz, söyle konustu:

"Sayin Cumhurbaskanimizin takdiriyle de bu sene 'Yunus Emre ve Türkçe Yili' olarak ilan edildi. Biz de Kültür ve Turizm Bakanligi olarak sanatçilarimizla gerek yurt içinde gerekse yurt disinda bizi biz yapan bu kiymetli degeri anmak, felsefesini anlamak, hatirlatmak ve özellikle genç nesillere anlatabilmek için çesitli etkinlikler düzenliyoruz. Bugün çok özel bir etkinlik oldu. Ecdadimizin Anadolu'ya vurdugu mühürlerden en kiymetlilerinden Ishak Pasa Sarayi'nda bu essiz ezgileri, bu muhtesem sözleri dinleyebilmek saniyorum her kula nasip olmaz. Tüm bunlar bizi biz yapan ve yüz yillardir bizi muhtesem bir uyum içerisinde tutan ezgiler ve güzel sözlerdi."

Vali Osman Varol, binlerce yildir birçok medeniyete ev sahipligi yapan Anadolu topraklarinda kardeslik ve sevginin hakim oldugunu anlatti.

Tarihi sarayda sosyal ve kültürel etkinliklerin devam edecegini aktaran Varol, sunlari kaydetti:

"Yunus Emre'nin Anadolu cografyasindan, bizim medeniyetimizden tüm dünyaya verdigi bu güzel mesajin bu kadim topraklarda yillarca birlikte yasadigimiz kardeslerimizin karsi yorumuyla bir araya gelmesi ve bu birlikteligin tüm dünyaya Anadolu'nun nasil bir medeniyet oldugunu göstermesine hep birlikte taniklik edecegimiz bu güzel aksamda birlikteyiz. Biz bu birliktelik ve kardesligimizi devam ettirdigimiz müddetçe dünyani en güzel topraklari olan bu kadim cografyada tüm dünyaya meydan okuyarak baris, huzur, kardeslik ve refah içerisinde kardesligimizi sürdürecegiz."

Agri Belediye Baskani Savci Sayan da Yunus Emre ile Ahmed-i Hani’nin sevgi dilinin Ishak Pasa Sarayi'nda yükseldigini vurgulayarak, "Türkiye kardesliginin ne kadar önemli oldugunu bugün burada hepimiz Yunus Emre ve Hani Baba'nin bulusmasiyla bir kez daha dosta ve düsmana gösterdik. Bu bizim için gurur vesilesidir." dedi.

Programda, Vali Varol ve Belediye Baskani Sayan, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Yavuz'a plaket ve Ishak Pasa Sarayi tablosu hediye etti.
Kaynak: AA