Akdamar Kilisesi 9. Ayine Ev Sahipligi Yapacak

Kültür ve Turizm Bakanliginin özel izniyle yilda bir kez ibadete açilan Van Gölü'ndeki Akdamar Adasi'ndaki kilisede 5 Eylül Pazar günü yapilacak ayine Kovid19 tedbirleri nedeniyle sinirli sayida kisi katilabilecek Van Valisi Mehmet Emin Bilmez: 'Bu kilise Islam medeniyetinin hakim oldugu bir dönemde yapilmis ve yaklasik bin yildir bu topraklarda dimdik ayakta. Bu da Anadolu medeniyetinin en güzel göstergesi'

Inanç turizminin önemli merkezlerinden Van Gölü'ndeki Akdamar Adasi'nda bulunan kilise, pazar günü 9. ayine ev sahipligi yapacak.

Kültür ve Turizm Bakanliginin özel izniyle, Akdamar Kilisesi'nde 95 yil aradan sonra 2010'da ilk kez düzenlenen ve senede bir defa gerçeklestirilen ayin için hazirliklar tamamlandi.

Önceki yillarda yüzlerce kisinin katildigi ayin, geçen yil oldugu gibi bu yil da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda sinirli sayida ziyaretçinin katilimiyla gerçeklestirilecek.

5 Eylül'de Gevas ve Edremit iskelelerinde teknelerle adaya tasinacak ziyaretçiler, ates ölçümleri ve diger islemler yapildiktan sonra ayini izleyebilecek.

Hosgörü adasi olarak nitelendirilen Akdamar Adasi'nda Vaspurakan Krali 1. Gagik tarafindan 915-921 yillarinda yaptirilan ve Ermeniler için büyük önem tasiyan kilise, ayin sirasinda ziyarete kapatilacak, ayinin ardindan kente gelen turistler adaya gidebilecek.

- "Kiliseye sinirli sayida kisi alinacak"

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, kentte her yil eylül ayinin ilk pazar günü ayin programinin gerçeklestirildigini söyledi.

Salgin nedeniyle ayinin sinirli sayida kisiyle yapilacagini belirten Bilmez, "Önceden belirlenenler disinda ayin esnasinda adaya ve kiliseye hiç kimse alinmayacak. Salgin nedeniyle kilisenin içine sinirli sayida kisi kabul edilecek. 25 kisilik bir ekip töreni icra edecek. Bahçede de gelen misafirler için alan olusturulacak. Orda da bir konusma olacak. Basin mensuplarindan da akredite olanlar alinacak." dedi.

Ayinin ardindan adanin normal ziyaretçilere açilacagini ifade eden Bilmez, sunlari kaydetti:

"Ayin için bütün hazirliklar yapildi. Akdamar Adasi ve üzerinde bulunan kilise artik bölgenin inanç turizmi açisindan bir cazibe merkezi oldu. Salgin kosullarinin iyilesmesiyle burasi daha çok çekim merkezi olacak. Bu kilise Islam medeniyetinin hakim oldugu bir dönemde yapilmis ve yaklasik bin yildir bu topraklarda dimdik ayakta. Bu da Anadolu medeniyetinin en güzel göstergesi. Farkliliklara saygi duyan, kendisi gibi inanmayanlarin inançlarina en üst düzeyde saygi gösteren, kardesçe bir arada yasayan, cografyanin kader oldugu bilinciyle hareket eden bir medeniyetin mensubu oldugumuzun yansimasidir. Onun için ayni cografyada yasadigimiz herkesle el ele vererek güzel yarinlar, yeni umutlar ve hayaller için çirpinmamiz lazim."

- "Hazirliklarimizi tamamladik"

Gevas Belediye Baskani Murat Sezer de Akdamar Adasi'nda gerçeklestirilen ayinle dünyaya hosgörü mesaji verildigini ifade etti.

Ayin için kente gelecek olan misafirlerin en iyi sekilde agirlanacagini belirten Sezer, "Ayin programinin sorunsuz tamamlanmasi için tüm tedbirlerimizi aldik. Ulasimla ilgili hazirliklarimizi tamamladik. Konaklama ve diger konularla ilgili bir eksiklik yok. Yolcularimizi adaya tasiyacak teknelerimiz hazir. Salgin kosullarina riayet edilerek ayinin en iyi sekilde gerçeklestirilmesi saglanacak." diye konustu.

Kaynak: AA