Japonya'da Iktidar Partisi Lider Adaylari Tarim, Turizm Ve Güvenlik Politikalarini Açikladi

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) liderlik seçiminde yarisacak adaylar, seçilmeleri halinde iç ve dis sahada uygulayacaklari politikalari anlatti.

LDP liderlik seçimlerinde Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio, kadin adaylar eski Içisleri ve Iletisim bakanlari Noda Seiko ile Takaiçi Sanae yarisacak.

Ülke içi uygulayacagi politikalara yönelik vatandaslarin da katildigi çevrim içi toplantida konusan dört aday, turizm ve tarim sektörlerinin bölgesel ekonomileri canlandirdigina dikkati çekti.

Yerel tarim ve turizme katki verilmesi gerektigini belirten Kono, "Tarimsal ürünler ile turizm hizmetinin kalitesi ve katma degerine önem vermeliyiz. Her ikisinin de yüzü dünyaya dönük olmali." dedi.

Kisida, yerel turizmin "büyük potansiyel" tasidigini ve seçilmesi halinde, asi sertifikalari ile birlikte hükümetin iç turizmi canlandiracak paket programlarinin bir üst seviyeye tasiyacagini söyledi.

Tarim sektöründe ise ülkenin "öz yeterlilik oraninin" artirilmasinin önemine dikkati çeken 4 aday arasindan Kono ve Noda ülkede tarim ve çiftçilikle ugrasanlari destekleyeceklerini söyledi.

Kisida, "Tarimi kazançli bir sektöre dönüstürebilmeliyiz." derken, Takaiçi ise glütensiz pirinç ununun ABD ve Avrupa piyasalarina ihracatinin hükümet politikasi haline getirecegini belirtti.

- Savunma ve güvenlik

Çin'in Dogu ve Güney Çin Denizi'nde bölgesel faaliyetlerine karsi 4 aday da ABD ve diger demokratik ülkelerle is birligi yapilmasi gerektigini kaydetti.

Bu sahada Kono ve Takaiçi, Çin'in Dogu Çin Denizi'nde ulusal kara sularinin ihlallerine karsi Japonya Sahil Güvenlik yasasini revize edeceklerini söyledi.

Kono, "Yasa revizyonu ufkuyla beraber Tokyo'nun, Pekin'in artan faaliyetlerini daha iyi engelleyebilmesi için diplomatik çabalari ilerletecegim." dedi.

Kisida, Sahil Güvenlik ile Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) is birliklerinin iyilestirecegini, Noda ise Avustralya gibi ülkelerle bölge istikrarini hedefleyecegini vurguladi.

- Tartismali Yasukuni

Adaylar, ülkenin basbakaninin, savas dönemi geçmisi sebebiyle komsu Çin ve Güney Kore iliskilerince "hassas görülen" Tokyo'daki tartismali Yasukuni Tapinagi'nin ziyareti konusunda bölündü.

Kono ve Noda "ziyaret edilmemesi" gerektigini, Takaiçi seçilmesi halinde kendisinin ziyaret edecegini belirtirken, Kisida zaman ve duruma göre "ziyareti ön görebilecegini" ifade etti.

Ilk olarak 1869'da insa edilen tapinagin, Ikinci Dünya Savasi'nda ölen 2,5 milyon kisinin anisini onurlandirdigi ancak tapinak kesislerinin 14 savas suçlusunu 1978 yilinda "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartismali statüsünü korudugu biliniyor.

Kyodo, adaylarin seçilmesine LDP içi fraksiyonlarin kararinin, kamuoyu nezdinde popülerliklerinin ve uluslararasi konulara hakimiyetlerinin etki edecegini belirtti.

Partinin yeni baskani, LDP ve koalisyon ortagi Komeito'nun hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi (Suugiin) oturumunda, Japonya'nin yeni basbakani olarak ilan edilecek.

Kaynak: AA