Aksa Dogalgaz, Üç Yil Üst Üste 'Düsük Karbon Kahramani' Seçildi

Aksa Dogalgaz, Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ev sahipliginde düzenlenen 7. Istanbul Karbon Zirvesi'nde "Kagitsiz Ofis, Karbonsuz Yesil Muhasebe" projesiyle "Düsük Karbon Kahramani" olarak ödüllendirildi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Aksa Dogalgaz sürdürülebilirlik faaliyetleri ve karbon ayak izini sifirlamaya yönelik çalismalariyla üç yildir üst üste "Düsük Karbon Kahramani" seçilmeye devam ediyor.

Her sene 350 binden fazla aileyi dogal gaz konforuyla tanistiran sirketin faaliyetleri sayesinde dagitim bölgelerinde kömür yerine dogal gaz kullanilmasiyla her yil 7 milyon ton daha az karbon emisyonu gerçeklesiyor.

Aksa Dogalgaz, 2019 yili basinda kolay geri dönüstürülebilen ve uzun süreli kullanim imkani saglayan "nonwoven" çanta kullanimi ile tüm dagitim bölgelerinde plastik poset kullanimina son vererek her yil 1000 tondan fazla plastik posetin üretimine olan ihtiyaci da ortadan kaldirmis oldu.

Sirket ayrica, "Kagitsiz Ofis, Karbonsuz Yesil Muhasebe" projesiyle de dijitallesme çalismalari kapsaminda fatura süreçlerini elektronige tasiyarak, fatura basimiyla kagit, gönderimiyle de enerji tasarrufu saglayarak ilgili süreçten kaynakli karbon ayak izini sifirladi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Aksa Dogalgaz Yönetim Kurulu Baskani Yasar Arslan, 2020 yili ve 2021'in ilk yarisini kapsayan 18 aylik sürede e-fatura, e-arsiv fatura ve e-irsaliye kullanilmasiyla birlikte 105 milyon 589 bin 212 adet kagit fatura tasarrufu sagladiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"1 ton kagidin üretimi esnasinda 26 bin 700 litre su tüketildigini ve 1,3 ton karbondioksit açiga çiktigini göz önünde bulundurdugumuzda, sagladigimiz kagit fatura tasarrufu ile 453 bin 900 litre su tasarrufu edilmesine destek olduk, 22 ton karbondioksit açiga çikmasini engelledik. Aksa Dogalgaz olarak, gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak, Türkiye'nin daha temiz ve nefes alinabilir olmasina katki saglamak için tüm gücümüzle çalisiyor ve çevreye karsi sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz."

"Düsük Karbon Kahramani" ödülü, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi (SÜT-D) tarafindan her yil düzenlenen Istanbul Karbon Zirvesi kapsaminda karbon emisyonunu azaltan uygulamalar ve projelerle birlikte, iklim degisimine karsi mücadelede örnek olusturan kuruluslara veriliyor.

Kaynak: AA