ABD'de Hamilelere 'Asi Olun' Çagrisi Yapildi

Ülkede hamilelerin yüzde 31'i asi olurken, 22 bin hamile Kovid19 nedeniyle yogun bakimda tedavi gördü ve 161 kisi öldü.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yayinladigi acil duyuruda, hamile olan, yakin zamanda dogum yapan, hamile kalmaya çalisan ya da yakinda gebe kalabilecek herkesin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi asi olmasi gerektigini bildirdi.

Kovid-19 asisinin hamileler ve bebekleri için faydalarinin bilinen ya da potansiyel risklerden daha yüksel oldugunu belirten CDC, ayrica saglik yetkilileri ve uzmanlarina hamileleri asilarin önemi konusunda bilgilendirmeleri için çagrida bulundu.

CDC Direktörü Rochelle P. Walensky, "Hem özel hem de stresli bir dönem olabilen hamilelikte pandemi aileler için bir endise kaynagi oldu. Hamilelerin veya hamile kalmayi düsünenlerin, kendi ve bebeklerinin sagligini korumak için Kovid-19 asilari hakkinda doktorlariyla konusmalarini siddetle tavsiye ediyorum." ifadesini kullandi.

CDC, ABD’deki hamilelerin yalnizca yüzde 31’inin asi olduguna dikkati çekerken, asilananlar arasinda etnik köken bakimindan farkliliklar dikkati çekti.

Kurumun yayinladigi verilere göre hamileyken en çok asi olan kesim yüzde 45,7 ile Asya kökenliler iken bu oran siyahlarda yalnizca yüzde 15,6 oldu.

27 Eylül'e kadar ülkede 125 bin hamile Kovid-19’a yakalandi, bunlarin 22 bini yogun bakimda tedavi gördü ve 161’i hayatini kaybetti.

CDC'nin açiklamasinda, Kovid-19 semptomlari gösteren hamilelerin, digerlerine göre yogun bakim riskinin iki kat, ölüm riskininse yüzde 70 yüksek oldugu belirtilirken Kovid-19’un erken dogum ve ölü dogum gibi kompikasyonlara yol açabilecegi de vurgulandi.

Kaynak: AA