Uzun Araç Kuyruklari Yerine Gelin Bindirildigi At Ile Damat Evine Götürüldü

Sirnak’in Uludere ilçesine bagli Hilal köyünde vatandaslar atalarindan gelen gelenek ve göreneklerini yasatiyor. Araçlarla uzun konvoylar yerine eski geleneklerde oldugu gibi gelin ve beraberindekiler evinden süslenen atlara bindirip önde erkekler sarkilar söyleyerek arkada da kadinlarin geldigi atli konvoyla gelin damat evine götürülüyor.

Uzun Araç Kuyruklari Yerine Gelin Bindirildigi At Ile Damat Evine Götürüldü
Vatandaslar atalarinin bu örf ve adetlerini yasattiklari gibi çocuklarinin da yasamasini ve nesilden nesile aktarilmasini istiyor. Bu sekilde örf ve adetlerini yasatarak kültürel miraslarina sahip çikan vatandaslar, binlerce yillik geçmislerinin kaybolmasina izin vermiyor. Damadin dayisi Hesam Babat, ’’Bu bizim yöresel gelenek göreneklerimizde gelin ve damadi ata bindirip götürmek var. Ezelden beri devam ediyor, devam edecektir insallah su an biraz azaldi ama biz devam ettiriyoruz. Kaybolmasini istemiyoruz. Gelin evinde önce nisanimizi yaptik, takilarimizi taktik ondan sonra gelinimizi ve damadimizi ata bindirdik, örf adetlerimize göre önden erkek kismi olarak arkadan kadin kismi olarak yaya bir sekilde damat evine getirdik. Bu arada örf ve adetlerimize göre sarkilar söyledik, gelinimizi damat evine biraktik, dügünümüz aksama kadar devam etti. Bu gelenek göreneklerin binlerce yillik bir geçmisi var Mezopotamya genelinde var olan bir gelenek. Insallah kaybolmayacak bizim çocuklarimiz torunlarimizda devam ettirecektir. Erkekler için sal sapik dedigimiz kadinlarinda kiras fistan ya da giras kurtek dedigimiz yöresel kiyafetler giyiliyor" dedi.

At üzerinde damat evine getirilen gelin ve damat kapi önünde attan indirilerek eve alinirken, dügün gece geç saatlere kadar sürdü.
Kaynak: İHA