Sirnak'ta TRC3 Bölgesi Genç Istihdaminin Tesviki Teknik Destek Projesi Sertifika Töreni Yapildi

Sirnak Valisi Ali Hamza Pehlivan: 'Bir yandan gençlerimizin kapasitesini kurslarla gelistirmeyi, bir yandan da isverenlerimizin de bakis açilarini gelistirmeyi hedefliyoruz' Sirnak Belediye Baskani Mehmet Yarka: 'Süphesiz ki gençligin yetistirilmesi için yapilacak yatirimlar, en yüksek hasila saglayan yatirimlardir'.

Sirnak'ta TRC3 Bölgesi Genç Istihdaminin Tesviki Teknik Destek Projesi Sertifika Töreni düzenlendi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, törende yaptigi konusmada, TRC3 Bölgesinde Dicle Kalkinma Ajansi (DIKA) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin bagli olarak faaliyet gösterdigi ve 4 ilin dahil oldugu bir uygulama oldugunu söyledi.

Salgin sartlarina ragmen bin 600 kisiye ulasildigini ve hedefin 2 yil içinde 10 bin kisi oldugunu belirten Pehlivan, "Gençlerin istihdami konusu çok önemli bir konudur. Çünkü gençler gelecegimizdir. Gelecegimizi gençler ile insa edecegime göre, gençlerimizi kendi basina birakamayiz. Sadece okula gittiler, geldiler deyip birakamayiz. Onlari yönlendirmemiz gerekiyor. Bu yönlendirmeyi de yaparken sadece bir grup veya iki grup, bir kisi veya iki kisi degil, topyekûn bir bakis açisiyla yaklasmamiz gerekiyor." dedi.

Gençlerin ileride kendi mesleklerini kurmaya yöneldiklerinde KOSGEB ve ISKUR gibi kurumlarin devrede olmasi gerektigini aktaran Pehlivan, sunlari kaydetti:

"Bu proje baglaminda bütün kuruluslar kurumlar gerekli katkiyi sunuyor, bundan sonrada sunmaya devam edecekler. Konu basliklarini da hem çagin hem de yereldeki gerekliliklere göre belirlenmis durumda. Bir yandan bilgisayarli muhasebe, dijital sosyal medya, tesisatçiliga kadar, asansör tamiri bakimina kadar çesitli alanlar belirlenmis durumdadir. Bu çesitlilik de önemlidir. Hem gençlerimizin ilgi alanina göre hem de çagin gerekliliklerine göre bu basliklar belirlenmis durumda."

Egitimlerin devam ettigini dile getiren Pehlivan, bu süreçte atölyelerin açilmasinin gençlerin aldiklari egitimin alana ve ticari hayata tasinmasi konusunda eristikleri noktayi göstermesinin kendilerini mutlu ettigini aktardi.

Istihdamin artmasi için isverenlerin de özverili davranmasi gerektigini vurgulayan Pehlivan, söyle devam etti:

"Bir yandan gençlerimizin kapasitesini kurslarla gelistirmeyi, bir yandan da isverenlerimizim de bakis açilarini gelistirmeyi hedefliyoruz. Onlar yeni istihdam saglama konusunda daha ileriye dönük gençlerimizi kazanmaya yönelik bir bakis açisi ortaya koyduklarinda ve daha yenilikçi bir bakis açisi ortaya koyduklarinda bu da daha fazla gençlerimizin istihdam edilmesi anlamina gelecektir. Gençlerimize tesekkür ediyorum. Çiktiklari bu yolda üstün basarilar, muvaffakiyetler temenni ediyorum. Hepsini is sahibi, istihdam edilmis görme temennisi diliyorum."

Sirnak Belediye Baskani Mehmet Yarka da ekonomik ve teknolojik dönüsümün çok hizli yasandigi bir dönemden geçtiklerini söyledi.

Yarka, söyle konustu:

"Uluslararasi iliskilerin zamandan ve mekandan bu kadar bagimsizlastigi, ülkelerin sinirlarini yok saydigi günümüzde bilimsel ve teknolojik gelismelere ayak uydurmak, beseri sermaye kaynagimiz olan gençlerimizi bu dogrultuda yetistirmek büyük önem arz ediyor.

Genç nüfus orani yüksek olan ilimizin de bu maratona ayak uydurmasini kaçinilmaz kilmaktadir. Süphesiz ki gençligin yetistirilmesi için yapilacak yatirimlar, en yüksek hasila saglayan yatirimlardir. Bu yüzden önceligimiz gençlerimizin gelecegine yatirimlarda bulunmak, vatanimiza ve milletimize faydali bireyler olmalarini saglamaktir."

DIKA Genel Sekreteri Ahmet Alanli da TRC3 Bölgesinde Genç Istihdamin Tesviki Projesi'nin toplamda 3,8 milyon avro olup bu tutarin yaklasik yüzde 85'inin Avrupa Birligi tarafindan finanse edildigini söyledi.

Alanli, "Projemiz Temmuz 2020 yili itibariyla baslamisti. Salgin kosullari nedeniyle zorluklar yasasak da tüm paydaslarimizin isbirligiyle egitimler devam ederek basarili sonuçlar elde edilmistir. 4 ilde toplam 33 programda 605 katilimciya ve ögrenciye egitim verilmistir." diye konustu.

Il Milli Egitim Müdürü Nazan Sener de DIKA'nin destekleriyle proje kapsaminda kentte 200 ögrencinin çesitli kurslara katilarak sertifika almaya hak kazandigini ve bu kurslarla birlikte istihdam edilecek vasifli eleman sayisinin kent genelinde giderek arttigini söyledi.

Program sonunda, katilimcilara sertifikalari verildi, hatira fotografi çekildi.
Kaynak: AA