Ögrenciler 'Benim Hikayem Projesi' Ile Yeteneklerini Kesfediyor

Türkiye Haber Kameramanlari Dernegi tarafindan Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü is birligi ve destegiyle yürütülen “Benim Hikayem Projesi”, çocuklari kamera ve senaryoyla bulusturmaya devam ediyor.

Ögrenciler 'Benim Hikayem Projesi' Ile Yeteneklerini Kesfediyor
Proje kapsaminda Türkiye Haber Kameramanlari Dernegi Baskani Aytekin Polatel ve dernek üyesi yönetmen Sinan Demirkaya, Misak-i Milli Okulu’nu ziyaret etti. Kovid-19 tedbirleri kapsaminda maske ve sosyal mesafe kurallarina uyulan sinifta, Polatel ve Demirkaya’dan kameranin teknik özellikleriyle ilgili teorik bilgiler alan çocuklar, daha sonra okul bahçesinde olusturulan alanda kendi kullandiklari kamera ve diger ekipmanlarla çekim gerçeklestiriyor.

Dernek baskani Aytekin Polatel, ögrencilere kamera kullanimi, kurgu ve senaryo yazimi konularinda egitim verdiklerini söyledi.

Mugla, Izmir, Aydin, Osmaniye, Gaziantep, Elazig, Ordu, Zonguldak, Çorum ve Sakarya olmak üzere 10 il belirlediklerini anlatan Polatel, bu yil toplamda 7 bin 500 çocuga ulasmayi hedeflediklerini kaydetti.

Çocuklara ilk asamada sinif ortaminda Kovid-19 kurallarina uyarak teoride bilgiler anlattiklarina deginen Polatel, çocuklara teknik olarak bilgi verdikten sonra okul bahçesine set kurduklarini dile getirdi. Çocuklarin her birinin kameraman, reflektör, makyöz, kameraman asistani, yönetmen asistani ve yönetmen gibi çesitli görevler aldiklarini aktaran Polatel, onlara degisik ortamda farkli bir gün yasattiklarini bildirdi.

Ögrencilerin oyun oynayarak her gün izledikleri görüntülerin nasil çekildigini gördügünü belirten Polatel, söyle konustu: "Çocuklara bu meslegi uygulamali olarak anlatmaya çalisiyoruz. Ortaya güzel bir klip çalismasi çikacak. Bu klip çocuklarin sesinden ve çocuklarin kamerasindan çikan görüntüden olusacak. Egitimlerdeki amacimiz çocuklara farkli bakis açilari kazandirmak. Bu farkli bakis açilariyla vizyonlarini açarak, bundan sonraki hayatlarinda meslek seçimlerini belirlemelerini saglamak istiyoruz. Bu egitimler, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün destegiyle bundan sonraki yillarda da yürütülmeye devam edecek. Projemiz bir ay sürecek. Yaklasik 12 bin kilometreye yakin yol planlaniyor. Mugla’dan basladigimiz turumuza sirasiyla diger illerimizle devam edecegiz."

"Kamerayi omzuma aldigimda oldukça heyecanlandim"

Çalismada yer alan 4. sinif ögrencisi Muhammed Enes Karaca, kamerayla ilgili merak ettiklerini görme ve ögrenme sansi yakaladigini söyledi.

Kendisine firsat veren yetkililere tesekkür eden Muhammed, "Kameranin zoom teknigini çok merak ediyordum bunu ögrendim. Benim için çok faydali oldu. Çok güzel bir meslek oldugunu düsünüyorum. Ileride kendim de bu meslegi yapmayi düsünürüm" diye konustu.

Ögrencilerden Hamza Topçu da kameranin teknik özelliklerini ögrenip kullandigi için çok mutlu oldugunu belirterek, "Ilk defa böyle büyük bir kamera görüyorum. Omzuma aldim çekim yaptim. Kamerayi omzuma aldigimda oldukça heyecanlandim. Bizi vizörün renkli dünyasiyla tanistiran kameraman agabeylerime tesekkür ediyorum" ifadesini kullandi.

Ögrencilerden Beyza Çerkes ise kamerayi omzuna aldiginda agirligini unuttugunu, çünkü vizörden bakmanin keyfinin daha güzel oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA