Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy'dan 26 Eylül Türk Dil Bayrami Mesaji Açiklamasi

'Kurucusu oldugumuz yüksek medeniyetin dününe sahip çikmak ve korumak, bugününü daha da yükseltmek ve yüceltmek, bu yolda harcadigimiz emeklerin ve vakfedilen ömürlerin birikimlerini ziyan olmadan gelecege ulastirmak istiyorsak Türkçeye sahip çikmak zorundayiz'.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, 26 Eylül Türk Dil Bayrami dolayisiyla mesaj yayimladi.

Ersoy, mesajinda, Türk milletinin dünyanin en köklü, güçlü ve zengin dillerinden birine sahip oldugunu belirtti.

"Türkçe gerek edebi gerekse bilimsel ve sanatsal ifade gücüyle, sürekli üretme ve gelisme potansiyeliyle gönlünüzce açilabileceginiz ama binbir kiyisiyla sonuna ulasamayacaginiz engin bir deniz gibidir." ifadesini kullanan Ersoy, Türkçenin sadece harf ve sözcüklerden ibaret olmadiginin unutulmamasi gerektigini kaydetti.

Ersoy, dilin, konusmayi oldugu kadar konusanini da tanimladigini, bir milletin özünü ve özgünlügünü belirleyen en önemli deger oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Kelimeler hafizadir, aidiyettir, karakterdir. Tarihin basindan bugüne ulasan ve gelecege dogru uzanmaya devam eden, zamani ve genis cografyalari birbirine baglayan köklerimizdir. Hepimiz biliyoruz ki ne denli büyük ve görkemli de olsa kökleri kopan en ulu agaçlar bile yikilir ve bütünlügünü kaybederek yavas yavas ortadan kaybolur. Kurucusu oldugumuz yüksek medeniyetin dününe sahip çikmak ve korumak, bugününü daha da yükseltmek ve yüceltmek, bu yolda harcadigimiz emeklerin ve vakfedilen ömürlerin birikimlerini ziyan olmadan gelecege ulastirmak istiyorsak Türkçeye sahip çikmak zorundayiz. Özellikle çocuklarimizin ve gençlerimizin bu agir sorumlulugu omuzlayabilecek bireyler olarak yetismelerine özen gösterecegiz. Inaniyorum ki Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumunun kurulus talimatini verirken bu bilinci teminat altina almanin gayreti içerisindeydi."

Atatürk'ün aziz hatirasini saygi ve rahmetle anarken ondan emanet alinan bilinç için gayret göstermeye ve araliksiz çalismaya devam edeceklerini belirten Ersoy, "Bu duygu ve düsüncelerle aziz milletimizin Dil Bayrami'ni tebrik ediyorum. Bilim insanlarimizdan edebiyatçilarimiza, sanatçilarimizdan egitimcilerimize Türk diline hizmet etmis ve etmekte olan herkese en kalbi sükranlarimi sunuyorum." açiklamasini yapti.

Kaynak: AA