Gaziantep'te '7. Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasi' Basladi

GAHIB Baskani Ahmet Kaplan: 'Sektörü daha iyi yere getirmek, katma degeri arttirmak için HADAT'i kurduk. Ileride yapacagimiz çalismalarla HATAD tarafindan sertifika verilecek. Gaziantep Üniversitesinde hali tasarim bölümü açildi, yetenekle ögrenci alindi. Ögrencilerimize burs veriyoruz'

Gaziantep'te düzenlenen "7. Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasi" açilis töreniyle basladi.

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi (GAHIB) organizasyonunda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoglu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü ve Hali Tasarim Dernegi (HATAD) is birliginde gerçeklestirilen "7. Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasi"nda finale kalan ve Gaziantepli hali firmalari tarafindan dokunan 20 hali Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) hizmet binasinda sergilendi.

GAHIB Baskani Ahmet Kaplan, açilista yaptigi konusmada, bu yil yedincisini düzenledikleri yarismaya çesitli üniversitelerden 200 eser geldigini, jürinin degerlendirmeleri sonucunda finale kalan eserlerin sayisinin 20'ye indigini aktardi.

2020 hali ihracati rakamlarina deginen Kaplan, Çin'in 2,96 milyar dolarla en çok hali ihracati yapan birinci ülke oldugunu, Türkiye'nin de 2,62 milyar dolarla ikinci ihracatçi ülke konumunda bulundugunu belirtti.

Kaplan, makine halisinda da 4,75 milyar dolarlik "pasta" oldugunu Türkiye'nin 2,23 milyar dolarla en çok ihracat yapan ülke konumunda bulundugunu aktardi.

Türkiye'nin, dünyadaki dokuma makine halisinin yüzde 71'ini karsiladigini belirten Kaplan, sunlari kaydetti:

"Bizden sonraki ikinci ülke yüzde 8'ini karsiliyor. Yaklasik 9 kat fark var. Bu da ülke olarak halinin baskenti oldugumuzu teyit ediyor. Biz bir kilo haliyi 2,93 dolara, Belçika 5,26 dolara, Çin 4,53 dolara satiyor. Türkiye çok rekabetçi bir ülke. Günün sartlarina göre adapte ediyor. Tasarim ihtiyacina göre müsterinin pazar ihtiyacini karsiliyor. Yüzde 71'lik pastaya sahip Türkiye'nin, katma degeri arttiracak potansiyel var. Karsinizda rakip yok. Ikinci rakiple aranizda yaklasik 9 kat fark var. Hali sektörü 2020 yilinda nadir artis gösteren sektörlerden biriydi. Geçen yil yüzde 7'lik artis gösterdik. Türkiye geneli ihracata baktigimizda 12 ayda 207 milyar dolarlik ihracat var. Bunun 3,3 milyar dolarini, Türkiye'nin ihracatinin yüzde bir buçugunu hali sektörü saglamis oluyor."

Kaplan, konusmasinda Gaziantep'in ihracat rakamlarina da deginerek kentin son 12 ayda 9,6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirildigini, hali sektörünün bu ihracatin ilk sirasinda yer aldigini belirtti.

Sektörle ilgili yaptiklari çalismalara iliskin de Kaplan, söyle devam etti:

"Sektörü daha iyi yere getirmek, katma degeri arttirmak için HADAT'i kurduk. Ileride yapacagimiz çalismalarla HATAD tarafindan sertifika verilecek. Gaziantep Üniversitesinde hali tasarim bölümü açildi, yetenekle ögrenci alindi. Ögrencilerimize burs veriyoruz. Ilerleyen süreçte is garantisi noktasinda destek verme planimiz var. 4 yilin sonunda dogru gençleri yetistirmis oluruz. Sehirde böyle büyük sektör var. Yetenekli gençleri sektörle tanistirmak, üniversitelerde hali tasarim bölümünü seçmeleri konusunda yönlendirmek istiyoruz. Halicilik dis ticaret endüstri meslek lisesi açildi. Buradaki ögrencilere de burs veriyoruz. Sektörün ihtiyacini karsilayacak bir lise olacak. Yine GAÜN'de hali yüksek lisans programi açildi. Sektöre katkisi olacagina inaniyoruz."

???????Akademisyenlerin sunumlariyla devam eden törene, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoglu, sektör temsilcileri ve ögrenciler katildi.

Yarismada ilk 5'e giren eserler, 26 Eylül Pazar günü düzenlenecek ödül töreninde açiklanacak.
Kaynak: AA