Dogu Türkistan Platformu Üyeleri Yasadiklarini Anlatti

Platform Sözcüsü Mirza Ahmet Ilyasoglu: 'Çin, Dogu Türkistan'da kana doymadi, iskence yapmaktan vazgeçmedi. Su anda 3 milyondan fazla insan Çin'in toplama kamplarinda'

Dogu Türkistan Platformu Sözcüsü Mirza Ahmet Ilyasoglu, "Çin, Dogu Türkistan'da kana doymadi, iskence yapmaktan vazgeçmedi. Su anda 3 milyondan fazla insan Çin'in toplama kamplarinda." dedi.

Ilyasoglu, Ortahisar Belediyesi Çok Amaçli Toplanti Salonunda organize edilen, "Dogu Türkistan için Anadolu Seferi" programinda yaptigi konusmada, kamp magdurlari olarak Çin'in Dogu Türkistan'daki etnik, kültürel ve siyasi soykirim fiilleri ve ortaya konan insan haklari ihlalleri hakkinda Türk halkini bilgilendirmek için Anadolu sehirlerini gezdiklerini belirtti.

Türkiye'deki Dogu Türkistanli toplama kampi magdurlari olarak Çin'in Istanbul Baskonsoloslugu önünde aylarca eylem yaptiklarini animsatan Ilyasoglu, Dogu Türkistan'daki soykirimi birinci agizdan anlatmak için yola çiktiklari ifade etti.

Ilyasoglu, Türkiye'ye 2007 yilinda yüksek lisans için geldigini, Türk vatandasligina geçtikten sonra Çin'in kendisine vize vermedigini anlatarak, Çin'in egitim kamplari savunmasinin ise gerçegi yansitmadigini ileri sürdü.

Il il dolasarak Çin zulmünü anlatmaya çalistiklarini vurgulayan Ilyasoglu, "Biz pes etmedik, 'Çin'e teslim olmayacagiz' dedik ve olmadik. Oradaki kimsenin egitime ihtiyaci yoktu. Benim akrabalarimin hiçbirinin egitime ihtiyaci yoktu. Ailelerimizden haber alamiyoruz." diye konustu.

Ilyasoglu, Çin komünist rejiminin 1949'dan beri Dogu Türkistan'da her türlü iskence, baski ve katliami gerçeklestirdigini savunarak, "Çin, Dogu Türkistan'da kana doymadi, iskence yapmaktan vazgeçmedi. Su anda 3 milyondan fazla insan Çin'in toplama kamplarinda." ifadesini kullandi.

Platform üyelerinden Dogu Türkistanli Medine Nazimi de 2007'de Türkiye'ye geldigini, Istanbul Üniversitesi mezunu kardesi Mevlüde'nin ise hasta olan annelerine bakmak için gittikten sonra bir daha Türkiye'ye dönemedigini söyledi.

Kardesinin Çin'in toplama kamplarinda tutuldugunu iddia eden Nazimi, "Kardesim Türkiye'de okudu, Türk vatandasi oldu diye bölücülükle suçlandi. O günden beri kardesimden haber alamiyorum." dedi.

Ailesinden 11 kisinin kamplarda tutuldugunu ileri süren platform üyesi Nurmuhammet Uygur da neredeyse ailesinin tamamini kaybettigini söyledi.

Uygur, 2016 yilindan beri Türkiye'de yasadigini belirterek, sunlari kaydetti:

"5 yildir ailemden haber alamiyorum. Babamin 5 yil önce kamplara alindigini ve 5-6 ay sonra cenazesinin eve getirildigini duydum. Abim, ablam ve annem kamplarda. Esim ne durumda bilmiyorum. Iki enistem kamplarda öldü. Desteklerinize, dualariniza ihtiyacimiz var."

Platform üyelerinden Cevlan Sirmehmet ve Kudret Gulca da Trabzon IHH Insani Yardim Vakfi'nin destegi ile gerçeklestirilen programda yasadiklarini katilimcilarla paylasti.

Kaynak: AA