(Özel) Istanbul'da Basladigi Aricilikta Bal Siparislerine Yetisemiyor

Beykoz’da Tarim Bakanligi Bal Ormaninda aricilik isi yapan Emre Kizilduman, ormanda ürettigi ballarin siparisine yetisemiyor. 19 yildir aricilik isiyle ugrastigini belirten Kizilduman, narenciye bali, çörek otu bali, kestane bali, yayla bali gibi farkli çesitlerde ballari tüketiciyle bulusturuyor.

(Özel) Istanbul'da Basladigi Aricilikta Bal Siparislerine Yetisemiyor
Istanbul’da yesilligi ve dogal tarimi ile öne çikan ilçe Beykoz’da, Tarim Bakanliginin kontrolündeki ‘Bal Ormani’nda’ Bal üreticiligi yapan Emre Kizilduman, 19 yildir devam ettigi isinde siparislere yetisemiyor. Kizilduman, kendisine tahsis edilen arazide ürettigi ballari tüketiciyle bulusturuyor. Kizilduman, narenciye bali, çörek otu bali, kestane bali, yayla bali türlerinde ballar üretiyor. Ayrica tüketicinin, ballarin genellikle Dogu illerinden veya Karadeniz’den geldigini sandigini ifade eden Kizilduman, her yörenin farkli çesitlerde ballari olacagini ve Istanbul’da çok güzel ballarin üretilebilecegini ifade ediyor.

“Disaridan bakildigi zaman Istanbul’da bal olur mu diye düsünüyorlar”

Istanbul’da çok çesit bal üretilebildigini ifade eden Emre Kizilduman, “Beykoz balimizin baslica ballarindan kestane balimiz var. Bu bali üretiyoruz. Kestane balimiz gerçekten Beykoz’un çok özel bir balidir. Devaminda yine Beykoz ve Istanbul bölgesinde püren bali, kasim otu, akasya ve farkli endemik bitki çesidi olarak bögürtlen bali üretilmektedir. Disaridan bakildigi zaman Istanbul bölgesinde bal olur mu diye tüketicilerimiz sasiriyor. Aslinda Istanbul’da aricilik ve balcilik Osmanli dönemine dayaniyor. Eminönü’nde Balkapani Hani vardir. Balkapani Hani Istanbul Beykozu bölgesinde üretilen veyahut da Beykoz’un, Istanbul’un bütün ilçelerinde üretilen ballarin tamami Eminönü’nde Balkapani Haninda satilmaktadir" seklinde konustu.



“Istanbul, Türkiye’nin endemik bitki varligi olarak en fazla bitki olan bölgesi”

Istanbul’un endemik bitki türü olarak en yogun bölgesi oldugunu ifade eden Emre Kizilduman, “Istanbul, Türkiye’nin endemik bitki varligi olarak en fazla bitki olan bölgesi. Yani bunu ne Akdeniz’de ne de Karadeniz’le kiyaslanmamasi gerekiyor. Bizim burada sirali sistem çiçek popülasyonu vardir. Yani sirali sistem dedigimiz söyle, herhangi bir yaylaya gittiginizde bal akimi 10, 15 gün sürer. Istanbul’da gerek villa çiçekleri, gerek de endemik farkli kir çiçekleri. Devaminda da orman bitkisi olarak çok zengin bir floraya sahibiz. Ben Istanbul’da aricilik yapiyorum. Istanbul’daki üretmis oldugum ballari yine Istanbul bölgesinde pazarliyoruz. Ve müsterilerimizin çogu da memnun. Mesela ihlamur bali. Ihlamur bali bakildigi zaman sadece Istanbul bölgesinde üretebilen bir bal. Kestane bali, yine Karadeniz Bölgesi’nde üretim olsa da Beykoz bölgesinde de üretiliyor. Devaminda akasya ve püren bali. Onlar da bu bölgede üretiliyor.” dedi

“Balin iyi oldugunu anlamak için nasil üretildigine bakilmali”

Ballarin sehir disindan degil Istanbul’da üretildigini söyleyen Kizilduman, “Simdi tüketicilerimiz genelde ballarin Güneydogu’dan veyahut da Karadeniz Bölgesi’nden geldigini söylüyorlar. Ve oranin bali daha iyi oldugu söyleniyor. Aslinda bu konuya açik bir durum. Yani bizim balimiz da güzel. Tabii o ballar da iyidir ama buradaki kriter ürünün nasil üretildigi. Yani hangi kosullarda üretildigi, endemik bitki varligi, çiçek popülasyonun çok yüksek olusu ve koloni yönetimi dedigimiz sistemlerle üretilebilen ballar iyi baldir" dedi.

Kaynak: İHA