Libya'nin Dogusundaki Sivil Toplum Temsilcilerinden Basbakan Dibeybe'ye Destek Ziyareti

Libya'nin dogusundaki kanaat önderlerinden olusan sivil toplum temsilcileri, Basbakan Abdulhamid Dibeybe'ye destek ziyaretinde bulundu.

Libya hükümetinden yapilan açiklamaya göre, Basbakan Dibeybe, Idris Yahya el-Ber'asi öncülügündeki Dogu Bölgesi Ulusal Kanaat Önderleri ve Ayan Kurulu heyetini baskent Trablus'ta kabul etti.

Görüsmede, "Ulusal Birlik Hükümetinin (UBH) uzlasi yolunda gösterdigi çabalar ve Libya'da barisin tesisi için milli misak olusturulmasi" konularinin ele alindigi belirtildi.

Basbakan Dibeybe, ulusal uzlasi yolunda sivil çabalarin desteklenmesinin önemine dikkati çekti.

Hükümetin "devlet kurumlarinin birlestirilmesi ve vatandaslarin karsilastigi sorunlarin çözülmesi konusunda kararlilik vizyonunu" vurgulayan Dibeybe, bu vizyonun, ihtilaflari asmayi, birligi ve istikrari saglamayi hedefledigini kaydetti.

Birlesmis Milletler (BM) öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumun üyelerinden bazi isimlerin de bulundugu heyet üyeleri de "ülkenin içinden geçtigi bu hassas siyasi dönemde UBH'ye desteklerini" yineledi.

Üyeler, "hükümetin istikrari desteklemedeki ve tüm vatandaslara hizmet saglamadaki rolünü takdirle karsiladiklarini" aktardi.

- Dikkat çeken ziyaret

Ziyaretin, Akile Salih baskanligindaki Tobruk (dogu) merkezli Temsilciler Meclisinin (TM), 21 Eylül'de düzenledigi oturumda "oy çokluguyla" UBH'den güvenoyunun geri çekildigini iddia etmesinin ardindan gelmesi dikkati çekti.

Libya'nin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih'in aldigi güvenoyu karari, dogu bölgesi dahil Libya genelinde tepkiyle karsilanmisti.

Basta BM ve Devlet Yüksek Konseyi olmak üzere çok sayida Libyali yetkili, kurum, parti ve sivil toplum temsilcileri, TM'nin güvenoyunu çekme oylamasinin kanunsuzca yürütüldügü ilan ederken, Basbakan Dibeybe önderligindeki UBH'ye destek açiklamalari yapmisti.

Kaynak: AA