Israil'e Ilave 1 Milyar Dolarlik Askeri Yardim Tasarisi ABD Temsilciler Meclisinden Geçti

Tasarinin ilerleyen günlerde Senato gündemine gelmesi bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisinde, Demokratlarin itirazlarinin ardindan ABD federal hükûmeti geçici bütçesi tasarisindan çikarilan ve Israil'e 1 milyar dolarlik askeri yardim fonu öngöre tasari, Temsilciler Meclisinde onaylandi.

Sali günü geçici bütçe görüsmelerinde tartismalara neden olan ve bütçe tasarisindan çikarilan Israil'in Demir Kubbe füze savunma sisteminin yenilenmesi için tahsis edilecek 1 milyar dolarlik askeri yardim fonu, Maryland Temsilcisi Demokrat Steny Hoyer tarafindan ayri bir tasari olarak Temsilciler Meclisinin oylamasina sunuldu.

Tasari, 9'a karsi 409 oyla kabul edilirken 2 temsilci "çekimser" oy kullandi.

8 Demokrat tasariya "hayir" oyu verirken Cumhuriyetçiler arasinda sadece bir temsilci "hayir" oyu kullandi.

Demokratlar arasinda sol egilimiyle bilinen ve basindan beri Israil'e yardim tasarisina "hayir" diyecegini açiklayan New York Temsilcisi Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez ise oylamaya katildi fakat oyunu kullanmadi. Cortez "hayir" oyu veremedigi için aglarken bazi temsilciler onu sakinlestirmeye çalisti.

ABD Temsilciler Meclisinde "mevcut" olarak tanimlanan bu oylama teamülü "çekimser" oy ile ayni anlama geliyor.

Tasarinin ilerleyen günlerde Senato gündemine de gelmesi ve oradaki oylamada da kabul edilmesi bekleniyor.

- Tasari Israil'e özellikle Demir Kubbe mühimmati için yardim sagliyor

Tasari ile ilgili basin açiklamasinda, Israil'in özellikle mayista Hamas ile yasadigi siddetli çatismalar sirasinda kullanilan füze önleyici mühimmatin tedarik edilmesi için finansman saglayacagi ifade ediliyor.

Açiklamada, "Tasari, ABD ile Israil arasindaki 2016 Mutabakat Muhtirasi ile tutarlidir ve ABD'yi, Israil'in savas dönemlerinden sonra Demir Kubbe'yi yenilemek için ek yardim saglamayi ve saldirilara karsi kendini savunmaya devam etmesini taahhüt eder." ifadesine yer verildi.

ABD, geçen yil Israil'e Demir Kubbe sistemini yenilemesi için 1,6 milyar dolar yardimda bulunmustu.

Israil ile Hamas arasindaki çatismalardan sonra Israil, Demir Kubbe mühimmati basta olmak üzere bazi parçalarinin tedariki için ABD'den yeniden yardim talebinde bulunmustu. Temsilciler Meclisi, ilgili komitelerden geçen yardim tasarisini federal hükûmetin geçici bütçe tasarisina eklemis ancak sali günü bazi Demokratlarin itirazi üzerine tasaridan çikarilmisti. Buna karsilik ise Tahsisatlar Komitesi üyeleri Israil yardimlarini baska bir yasaya ekleyeceklerine dair söz vermisti.
Kaynak: AA