Güler Açiklamasi 'Türkiye'nin Günlük Kan Ihtiyaci 10 Binler Civarinda'

Türk Kizilayi’na 694 ünite kan bagisi yapan Kastamonu Polis Meslek Yüksekokulu’na bronz madalya ve plaket verildigi törende konusan Kizilay Orta Anadolu Kan Merkezi Müdürü Murat Güler, Türkiye’nin günlük kan ihtiyacinin 10 binler civarinda oldugunu söyledi.

Güler Açiklamasi 'Türkiye'nin Günlük Kan Ihtiyaci 10 Binler Civarinda'
Kizilay Orta Anadolu Kan Merkezi Müdürü Murat Güler, Kastamonu Kan Bagisi Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Hilmi San ve Kan Bagisçisi Kazanim Uzmani Cengizhan Muratoglu, Kastamonu Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Ömer Sülün’ü makaminda ziyaret etti. Ziyarette yilda 694 ünite kan bagisinda bulunan Kastamonu Polis Meslek Yüksek Okulu’na Güler tarafindan bronz madalya ve plaket takdim edildi. Törende Türkiye’nin günlük kan ihtiyacinin 10 binlerde oldugunu söyleyen Kizilay Orta Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türk Kizilay’in bu gibi faaliyetlerinin oldugunu belirterek, Türkiye’de 18 bölge kan merkezi ve 67 Kizilay Kan Bagis Merkezi’nin oldugunu kaydetti.



"Türkiye’nin kan ihtiyaci 10 binlerde"

Güler, “Ahmet Bey ile beraber toplamda 5 tane kan bagis merkezi bizim çatimiz altinda, birlikte çalisiyoruz. Kan Bagis Merkezleri’nde toplanan kan bagislari, Bölge Kan Merkezlerimize getiriliyor. Burada islenip, ürünlerine ayrilip, hastanelere ihtiyaca göre dagitimi yapiliyor. Pandemiden bagimsiz günlük Türkiye’nin kan ihtiyaci 10 binlerde. Bu döngünün sürekli saglanmasi gerekiyor. Bu döngüyü saglayabilmek için de bu saha çalismalari sürekli devam ediyor. Bölgemizde yaklasik günde 30 tane farkli alanda kan bagis alimi organizasyonu yapiyoruz. Kastamonu’da 2 doktorumuz var. Düzenli olarak onlar da hedefleri dogrultusunda çalisiyorlar. Kastamonu’daki hastanemizin kan ihtiyaçlari da Ankara’da geliyor” diye konustu.



“Kan kullanimi ilk dönemlerde yüzde 70 seviyelerine kadar düstü”

Pandemi sürecinde çalismalarin sekteye ugradigini ve kan stoklarinin azaldigini ifade eden Güler, “Pandemide insanlar disari çikmadi, insanlar kapali yerlere girmekten imtina etti. Ancak sonrasinda devletimizin destegiyle, kan bagisi noktasinda bazi ayricaliklar saglandi. Kovid-19 hastalarinin disindaki cerrahi müdahale bekleyen hastalar da ameliyatlarini ötelediler. Bu sebeple kan kullanimi da ilk dönemlerde yüzde 70 seviyelerine kadar düstü. Ancak rutin kan ihtiyaci olan hastalarimiz da devam ediyor. Ameliyat olmayi bekleyen vatandaslar yeni normalle beraber Haziran ayindan itibaren kan kullanimi yüzde 20 daha da artti. Dolayisiyla bizim isimiz daha da zorlasti. Bir sekilde bu döngüyü saglamaya çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Her zaman oldugu gibi pandemide de kan bagisimizi yapmaya çalistik”

Türk Kizilay’in, Polis Meslek Yüksekokulu’nu bu ödülle onurlandirdigini söyleyen Kastamonu Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Ömer Sülün ise, pandemi sürecinde de kan bagislari yaptiklarini belirterek, “Çünkü Kizilay’imiz, en zor günlerimizde, tüm afet, felaket ve diger yardimlara muhtaç olundugu durumlarda, sürekli yanimizda gördügümüz, kendimizden bildigimiz, bu kadar yakin gördügümüz bir kurumumuz. Gönül isterdi ki bronz madalya degil gümüs veya altin olsaydi. Bu bizi daha da onurlandirirdi ama insallah o da olur. Pandemi sürecinde biz yüzde 40 oraninda tüm koguslarimizi, yemekhane sistemimizi ve tüm hizmetlerimizi pandemi sürecine göre azalttigimiz için ögrenci sayimiz bin 50’lerdeyken, 580’lere düstü. Bundan dolayi ögrenci üzerinde yaptigimiz kan bagislarimizda da yari yariya düsüs oldu. Gönül isterdi ki bu bagisimiz bin 200, bin 300’leri geçsin ama insallah okulumuza yeni baslayacak ögrencilerimizle, planli bir sekilde gönüllülük esasina bagli olarak kan bagisina devam edecegiz. Kurum yetkililerimize çok tesekkür ediyorum” ifadesini kullandi.

“PMYO’ndan devamini da bekliyoruz”

Kastamonu Kan Bagisi Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Hilmi San Kastamonu Kan Bagisi Merkezi tarafindan yürütülen kan bagisina yönelik faaliyetlerde polis ögrencilerinin büyük katkisini gördüklerini belirterek, yilda belli bir sayida kan bagisini asan kurumlara madalya takdim ettiklerini söyledi.

San, “2019 yilinda pandemi öncesinde yapilan 694 kan bagisina istinaden bronz madalya takdimimiz oldu. Hem madalya takdimi için hem de kendilerine sükranlarimizi sunmak için buradayiz. Müdürümüze çok tesekkür ediyoruz, eksik olmasinlar. Insallah devamini da diliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA