Tunus Cumhurbaskani Said, Yasama Yetkisini Kendisine Devreden Kararname Yayimladi

Cumhurbaskani, basbakan ve bakanlar kurulunu atayacak, hükümetin politikasini belirleyecek Cumhurbaskani'na kararnameyle yasama yetkisi verildi.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyonu feshedip, yeni bir kararname yayimlayarak yasama yetkisini kendisine devretti.

Tunus Cumhurbaskanligi, Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra yetkilerini genisleten kararname yayimladi.

Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, 25 Temmuz'da alinan "olaganüstü kararlar"in uygulamasina devam edildi.

Yeni kararnameyle yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Açiklamada, Tunus Cumhurbaskani tarafindan kararnameyle kurulacak bir komitenin yardimiyla siyasi reforma iliskin yasa degisikliklerinin hazirlanacagi belirtildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na "yasama metinlerini" bakanlar kurulunun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, bakanlar kurulu Meclise degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskani'na ayrica her türlü cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Cumhurbaskani Kays Said, ekonomi, siyaset ve saglik alanindaki krizlere tepkiyle gerçeklesen kitlesel gösteriler karsisinda, 25 Temmuz'da "ülke tehlikede oldugu" gerekçesiyle kendisine olaganüstü yetkilerin tanindigi Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurdu.

Said, aldigi kararlarla Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekili dokunulmazliklarinin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açikladi.

Siyaseti ülkedeki sorunlara çözüm sunmakta yetersiz görmekten sikayet eden ülkedeki bazi kesimler bu kararlari desteklerken, siyasi partilerden elestiriler yükseldi. Bazi kesimler de Cumhurbaskani'ni "anayasal darbe girisiminde" bulunmakla suçladi.

Kays Said, olaganüstü yetkileri elinde topladigi durumu geçen ay sonunda süresiz uzattigini açikladi.

Tüm ülke Cumhurbaskani'ndan yeni bir basbakan atamasi ve yol haritasini açiklamasini beklerken, Said'in önce danismani ardindan kendisinin verdigi ülkede devrim sonrasinda kabul edilen 2014 Anayasasi'nda degisiklige gidilebilecegi mesajlari ülkede siyaset ve sivil toplum çevrelerinde tepkiyle karsilandi.
Kaynak: AA