Fed Baskani Powell, Varlik Alimlarinin Azaltimi Için Kasim Ayini Isaret Etti

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell: 'Faiz artisi için gereken çita varlik alimi için gerekenden çok daha yüksek' 'Bizim için gerçek sinav enflasyonun yüzde 2 çevresinde çipalanmasi'.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, varlik alimlarinin ekonomideki toparlanmada önemli rol oynadigini ancak etkisinin büyük oranda azaldigini kaydederek, "Eger is gücü verileri beklentilerimizle uygun gerçeklesirse Kasim'da bile varlik alimlarini azaltmaya baslayabiliriz" ifadelerini kullandi.

Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutmasinin ardindan, video konferans yöntemiyle basin toplantisi düzenledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin ekonomik toparlanmayi olumsuz etkiledigine deginen Powell, buna karsilik 2021'in geri kalaninda ekonomik büyümenin yüksek olmasini bekledigini söyledi.

Powell, tam istihdam seviyesinin yakalanamadigini belirterek, ekonominin hala faiz artisini gerektirecek yerden uzakta oldugunu dile getirdi.

Varlik alimlarinin etkisinin büyük oranda azaldigini ifade eden Powell, "Varlik alimlarinin gelecek yilin ortasinda sonlanmasinin uygun oldugunu düsünüyoruz. Eger is gücü verileri beklentilerimizle uygun gerçeklesirse Kasim'da bile varlik alimlarini azaltmaya baslayabiliriz." ifadelerini kullandi.

Powell, varlik alimlarinin azaltilmasiyla ilgili sürecin faiz artisiyla ilgisinin bulunmadigina dikkati çekerek, Fed yetkililerinin yarisinin 2022'de faiz artisi bekledigini ve bu konuya iliskin yol haritasinda da önemli farklilasma görmedigini kaydetti.

Faiz artisinin büyük ihtimalle varlik alimlarinin azaltimi sonlandiktan sonra gerçeklesecegine dikkati çeken Powell, "Faiz artisi için gereken çita varlik azaltimi için gerekenden çok daha yüksek." degerlendirmesinde bulundu.

Jerome Powell, gerekmesi durumunda varlik alimlarinin yavaslatilip hizlandirilabilecegini belirterek, atilacak adimlarin kademeli olacagini söyledi.

Çinli emlak devi Evergrande krizinin Çin'e özel bir problem oldugunu ifade eden Powell, ABD'deki kurumsal sirketlerin iflas oraninin oldukça düsük oldugunu hatirlatti.

Powell, ABD Hazinesi'nin borç sinirina iliskin problemi çözmesinin hayati olugunu vurgulayarak, Fed'in temerrüt durumunda piyasalari ve ekonomiyi tamamen korumasinin mümkün olmadigini aktardi.

- "Bizim için gerçek sinav enflasyonun yüzde 2 çevresinde çipalanmasi"

Enflasyon beklentilerinin beklenmedik yönde hareket etmesi halinde Fed'in yanit vermekten geri durmayacagina deginen Powell, "Bizim için gerçek sinav enflasyonun yüzde 2 çevresinde çipalanmasi." ifadelerini kullandi.

Powell, anketlere göre hanehalkinin kisa vadede fiyat artisi beklerken, uzun vadede fiyat artisi beklemedigini dile getirdi.

Fed'in enflasyon hedefinde istediginden daha fazlasini elde ettigine deginen Powell, ekonomide ise önemli derecede durgunluk oldugunu ve fiyatlarin su anda hedeflerinin üzerinde oldugunu belirtti.

Powell, bilanço konusunda bir karar almadiklarini kaydederek, Fed'in dijital para ihracini proaktif sekilde degerlendirdigini de bildirdi.
Kaynak: AA