Bitlis'te Devlet Destegiyle Ekilen Fasulyenin Hasadina Baslandi

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünün "Tarim Arazilerinin Etkin Kullaniminin Yayginlastirilmasi Projesi" kapsaminda Bitlis'te yüzde 75 hibe destegiyle ekimi yapilan fasulyenin hasadina basladi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Rifat Çelik, gazetecilere yaptigi açiklamada, kent genelindeki tarim alanlarinda bu yil yaklasik 30 bin mevsimlik isçinin çalistigini söyledi.

Sadece kuru fasulye üretim tesislerinde 6 bin kisinin çalistigini ve bu üründe 40 bin ton rekolte beklendiklerini belirten Çelik, söyle konustu:

"Geçen yil yemeklik kuru fasulye üretiminde Türkiye üçüncüsü olduk. Kuru fasulye Bitlis tarimina 2013 yilinda dahil oldu. 7 yilda önemli gelismeler kaydettik ve su anda ana ürünlerimizden biri haline geldi. Kent genelinde hasada baslandi. 2020 yilinda 104 bin dekar alanda 32 bin tonun üzerinde üretimimiz vardi. Geçen yil bu rakamla yemeklik kuru fasulye üretiminde Türkiye üçüncüsü olmustuk. Yemeklik kuru fasulyenin yani sira sertifikali kuru fasulye tohumu üretiminde de Türkiye genelinde birinci siradayiz. Geçen yil 3 bin tonun üzerinde tohumluk üretmistik. Bu yil daha fazla üretim bekliyoruz. 2021 yilinda kurakliga ragmen bizim sulu tarim arazilerinde özellikle patates ve kuru fasulye üretiminde artisimiz vardir. Bu yilki sicaklik bu konuda bize yaradi. 2021 yilinda 40 bin tondan fazla üretim bekliyoruz."

Devlet destegiyle Tatvan ilçesine bagli Benekli köyünde 500 dönümde fasulye yetistiren Sedat Eker, verimin iyi oldugunu dile getirerek, "Tarim ve Orman Bakanligi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügümüzün tesvikleriyle bir proje hazirladik. Arazi kuru ve simdiye kadar hiçbir çiftçi burada kuru bakliyat, pancar ve benzeri ekinleri üretemedi. Devlet destegiyle arazimizin yaklasik 500 dönümünde kuru fasulye ekimimiz oldu. Çok sükür hasadimiz iyi." dedi.

Kaynak: AA