Ekolojik Ahsap Oyuncak Yaparak Hayata Tutunuyor

Yozgat’ta dogustan omurilik felçli olan ve tekerlekli sandalyeye bagimli yasayan 21 yasindaki Bugrahan Caner, hayat enerjisi ve azmiyle engel tanimiyor. Caner yaptigi ahsap ekolojik oyuncak ve hediyelik esyalarla hayata tutunuyor.

Ekolojik Ahsap Oyuncak Yaparak Hayata Tutunuyor
Yozgat’in Sorgun ilçesinde yasayan Vedat Caner, omurilik felçli oglu Bugrahan Caner için 8 yil önce devlet desteginden yararlanarak oyuncak ahsap atölyesi kurdu. Tekerlekli sandalyeye bagimli yasayan oglunun fiziksel aktivitelerinin gelismesini ve hayata adapte olmasini isteyen baba Vedat Caner, kurdugu atölyede ogluna ahsap isleme sanatini ögretti.

Engeline ragmen hayati doya doya yasayan ve hayattan kopmayan Bugrahan Caner, her gün sabahin erken saatlerinde babasi ile birlikte atölyeye gelerek çalismaya basliyor. Babasinin da yardimiyla atölyede çocuklar için ahsap ekolojik oyuncak ve zeka gelisimine katki saglayan materyaller yapan Bugrahan Caner, büyük bir emekle ürettikleri ahsap oyuncaklarin satisini yaparak aile ekonomisine de katki sagliyor.

“Oglum hem is ögreniyor hem de el becerilerini gelistiriyor”

Oglunun sosyal hayata adapte olmasi için ahsap oyuncak atölyesi kurdugunu söyleyen baba Vedat Caner, “Bugrahan 2000 dogumlu omurilik felçlisi, belden asagisi tutmadigi için engelli olarak dogdu. Okutamadik burada okullar onun için müsait degildi. Yasi ilerledigi için ne yapabiliriz diye düsünürken böyle bir oyuncak atölyesi kurmaya karar verdik. Oyuncak atölyesini devlet destekli kurduk. 8 senedir devam ediyor. Bugrahan benimle birlikte burada çalisiyor bana yardimci oluyor hem kendisi hem de benim açimdan çok iyi oluyor. Sikilmiyor, burada hem is ögreniyor hem de el becerilerini gelistiriyor. Topluma kazandirmak açisindan gerçekten çok faydali oldu. Sosyal faaliyetleri, konusmasi düzeldi. Ürettigimiz oyuncaklar tamamen ahsap ve organik. Internet üzerinden satiyoruz, okullara veriyoruz hem ogluma hem de bize faydasi oluyor. Bu atölyeyi Bugrahan için açtim sikilmasin diye. Engellerin insanlar için engel olmadigini istenildigi zaman her seyin yapilabilecegini oglumla görmüs oldum. Onu bu konuda çok takdir ediyorum. Çalisiyor, bana yardimci oluyor hem de meslek ögrenmis oluyor” dedi.



“Benim için engel yok”

Engellilerin her isi basarabilecegini belirten ve en güzel örneginin de kendisi oldugunu dile getiren Bugrahan Caner ise “Ben evde çok sikiliyordum, babam benim için bu atölyeyi kurdu. Geliyorum babama yardim ediyorum, daha dogrusu babamla birlikte çalisiyoruz. Onunla çalistigim için rahat oluyor en azindan bir seyler ögreniyorum. Benim için iyi oluyor hem kendi açimdan hem de is açisindan. Araba, kamyon, zeka gelistirici oyuncaklar üretiyoruz. Ürettigimiz ürünler satiliyor. Hem harçligimi çikartiyorum hem de aileme destek oluyorum. Engelliler her isi basarir, basaramayacaklari hiçbir is yok. Yeter ki isteyelim. Bunun en güzel örnegi de benim, daha ne söyleyebilirim ki. Zoru basardim, ürettikçe kazaniyorum kazandikça da aileme destek oluyorum. Burada mutluyum, benim için engel yok. Bundan sonra hayati da doya doya yasayacagim, hayattan kopmayacagim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA