Tacikistan'in Bagimsizliginin 30. Yil Dönümü Ankara'da Kutlandi

Tacikistan'in 30. bagimsizlik yil dönümü Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandi.

Baskentte bir otelde düzenlenen resepsiyona TBMM Baskanvekili Celal Adan, Tacikistan'in Ankara Büyükelçisi Asrafcon Gulov ile çok sayida yerli ve yabanci davetli katildi.

Resepsiyonda konusan Adan, Türk ve Tacik halklarinin yüz yillardir ayni cografyada birlikte yasadigini belirterek, "Tacikistan'i kadim bir dost, dis politikamizda güzel bir yere sahip olan Orta Asya'da önemli bir ortak olarak görmekteyiz." diye konustu.

Türkiye'nin Tacikistan'in bagimsizligindan bu yana huzur ve refahini önceledigini kaydeden Adan, iki ülke arasindaki ticaret hacminin de geçen yila oranla bu yilin ilk yarisinda yüzde 67 arttigini söyledi.

Adan, Türk yatirimcilarin da Tacikistan'a ilgi gösterdigini kaydederek bunlarin basinda tarim ve tekstil geldigini vurguladi.

Büyükelçi Gulov da ülkesinin son 30 yilda endüstriyel üretim ve tarim basta olmak üzere ekonomik alanda önemli gelisim kaydettigini anlatti.

Sürdürülebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda ekonomik alanda birçok adim attiklarini kaydeden Gulov, Tacikistan'in tüm dünyayla iliskilerini gelistirmek amaciyla açik kapi politikasi izleyerek birçok ülke ve uluslararasi örgütle is birligi yaptigini vurguladi.

Gulov, Türkiye'nin Tacikistan'i taniyan ilk ülkelerden olduguna isaret ederek, "Gelecek yil diplomatik iliskilerimizin kurulusunun 30. yilini kutlayacagiz. Iki ülke de is birliginde önemli adimlar atti. Ülkemizin öncelikli dis politikalarindan biri de Türkiye ile iliskileri gelistirmektir. Türkiye, Tacikistan'in önemli ticari partnerlerinden de biridir." diye konustu.

Kaynak: AA