Libya'da Temsilciler Meclisinin Hükümetten Güvenoyunu Geri Çekme Adimi Tepki Topladi

Temsilciler Meclisinin 39 üyesi, hükümetten güvenoyunu geri çekmek için yapilan bugünkü oylamayi reddettigini duyurdu.

Libya'daki Temsilciler Meclisinin (TM) bugünkü oturumda yapilan oylama ile Ulusal Birlik Hükümeti'nden (UBH) güvenoyunu geri çektigini ilan etmesi ülkede tepkiyle karsilandi.

Yerel basina yansiyan haberlere göre, ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki olan ve TM baskanligini yürüten Akile Salih'in öncülük ettigi karara, çok sayida Libyali yetkili, siyasi isim ve kurumdan art arda tepkiler geldi.

TM'nin 39 üyesi, bugünkü oturumda UBH'den güvenoyunu geri çekmek için yapilan oylamayi reddettigini duyurdu.

Üyeler, oylamanin kanunsuz sekilde icra edildigini degerlendiren bir dilekçe imzaladi.

TM üyelerinden Tarik Buheyse, güvenoyunun geri çekilmesi için oylamaya 113 kisinin katildigi ve bunlardan 89'unun "evet" oyu kullandigi iddiasinin gerçegi yansitmadigini belirterek, TM'nin açikladigi rakamin "uydurma" oldugunu vurguladi.

TM üyesi Abdulmunim Belkur da oylamanin el kaldirma yoluyla ve düzensiz bir oturumla gerçeklestirildigine isaret ederek, bu kararin ancak sandikta gizli oy yöntemiyle ve kanundaki hükümlere uygun sekilde alinabilecegine dikkati çekti.

Öte yandan TM'nin bulundugu kent olan Tobruk'taki belediye yönetimi de güvenoyunun geri çekilmesi kararini "saskinlikla" karsiladigini duyurdu.

Tobruk Belediyesi, hükümeti ve Basbakan Abdulhamid Dibeybe'yi desteklediklerini teyit ederek, TM'ye "atilan bu adimi yeniden gözden geçirme" çagrisinda bulundu.

- TM'nin "güvenoyu" karari

TM Sözcüsü Abdullah Buleyhik, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Meclisin bugünkü oturumunda UBH'den güvenoyunun geri çekilmesi yönünde oylama yapildigini duyurmustu.

Buleyhik, oturuma katilan 113 milletvekilinden 89'unun "evet" oyuyla hükümetten güvenoyunun geri çekilmesi kararinin onaylandigini iddia etmisti.

- Devlet Yüksek Konseyi: TM'nin adimi kanunsuz

Libya Devlet Yüksek Konseyinden (DYK) yapilan açiklamada ise TM'nin güvenoyu kararinin kabul edilemez oldugu bildirilmisti.

DYK Sözcüsü Muhammed Abdunnasir, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, UBH'den güvenoyunun geri çekilmesi islemlerinin Libya Siyasi Anlasmasini ihlal ettigi için "kanunsuz" olduguna isaret ederek, bundan kaynaklanacak eylemlerin tamaminin geçersiz oldugunu ifade etmisti.

TM'nin hükümetten güvenoyunu geri çekmeyi görüsmesi için bir diger yasama organi olan DYK'nin de onayini almasi gerekiyor.

Kaynak: AA