IHA'larla Hava Araçlari Ilk Kez TEKNOFEST'te Ayni Anda Gösteri Yapti

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar: 'IHA'larla hava araçlari ayni karede gösteri yapti. Dünyada da böyle bir gösteri bildigimiz kadariyla ilk' 'Bunu bir teknoloji ekosistemi olarak düsünecek olursak bu atilan tohumlar artik yavas yavas yesermeye ve kendini göstermeye basladi' 'TEKNOFEST, artik kendi sinirlarini asip dünyaya açildi. Dünyadan talepler gelmeye basladi. Azerbaycan bunlardan biri' Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Fatih Kacir: '(TOGG) Ümidimiz, 2022 yili sonunda yollarda görebilmek. 2022 TEKNOFEST'te de insallah gelenleri TOGG araciyla seyahat ettiriyor olmayi hedefliyoruz'

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, "(TEKNOFEST'te) Insansiz hava araçlariyla (IHA) hava araçlari ayni karede gösteri yapti. Dünyada da böyle bir gösteri bildigimiz kadariyla ilk." dedi.

Bu yil dördüncüsü düzenlenen Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'in ilk gününe iliskin degerlendirmelerde bulunan Bayraktar, bu yil TEKNOFEST'e beklediklerinden fazla ilgi oldugunu ifade etti.

2019 yilina kadar metronun havalimanina kadar geldigini animsatan Bayraktar, "Metro o dönemden beri de tamirde. O yüzden ring seferleri düzenlendi. Ona ragmen ben alanin her kösesini gezdim, ziyaretçilerimizle de görüsme imkanim oldu. Diyebilirim ki biraz zor olsa da bekledigimizden daha fazla katilim oldu. Bildigim kadariyla sabah saatlerinde 40 bin civarina ulasmisti bile bu sayi. Zaten amaçlarimizdan biri de buydu. 2019'da rekor kirdiktan sonra hafta sonu çok yogun kalabalikla karsi karsiya kalmistik. Simdi TEKNOFEST çok daha donanimli, keyifli bir festival deneyimi yasatmis oldu." seklinde konustu.

TEKNOFEST'te dünyada ilk olan gösterilere imza attiklarini belirten Bayraktar, sözlerini söyle sürdürdü:

"IHA'larla hava araçlari ayni karede gösteri yapti. Dünyada da böyle bir gösteri bildigimiz kadariyla ilk. Burada en önemli husus su; o araçlarin büyük bir kismi tümüyle Türk mühendislerinin milli ve özgün tasarimi araçlar... Hemen arkamizda gördügümüz GÖKBEY helikopteri ve yine diger tarafta AKINCI insansiz hava araci... Bunlar tümüyle Türkiye'nin milli ve özgün eserleri... Bütün elektronikleriyle, yazilimlariyla, mekanik aksamlariyla, aerodinamikleriyle milli ve özgün olarak tasarlanmis hava araçlari...

Onlar ayni karedeydi. Bunun yaninda Bayraktar TB2 IHA'miz ayni karedeydi. Türk mühendislerin tasarimi bir eser olan Hürkus, yine insanli egitim uçagi akrobasi gösterisi yapti. Bunun yaninda Bayraktar TB2, Aksungur da gelecekti ama meteoroloji nedeniyle buraya gelemedi. Ayni karede 5 farkli, Türkiye'nin üretimi olan, Atak helikopterleri dahil olmak üzere, hava aracimiz gösteri yapti. O da bizi çok heyecanlandirdi. Dün ilk defa provasini görmüstük, bugün canli, tüm halkin önünde, halka açik bir sekilde yapildi. Bu araçlarin bir kismi da ilk defa halka açik gösteri yapti. Hepsinin ayni karede olmasi bizi gururlandirdi diyebilirim."

- "Teknoloji alaninda atilan tohumlar yavas yavas yeserdi"

Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST'in 4 yildir düzenlendigini ve TEKNOFEST'in kalbini yarismalarin olusturdugunu ifade ederek, "Sadece savunma sanayi alanindaki eserler degil, diger sivil alanlarda da çok daha genis bir yelpazede ülkemizin eserleri olsun istedik." dedi.

ASELSAN'in düzenledigi Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'na bir grup gencin, Izmir'den katildigini, hatta hayatlarinda ilk defa bu alana bu yarisma vesilesiyle ilgi duyduklarini aktaran Bayraktar, söyle devam etti:

"Onlar o yildan sonra girisimlerini kurdular. 2019 ve 2020'deki TEKNOFEST'te o girisimleriyle gelistirdikleri eserleri sergilediler. Önce yarisma asamasinda bir teknoloji gelistirmislerdi, sadece yarismislardi. Sonra kurduklari takimla, dostlukla bu teknolojiyi ticarilestirdiler. En son aldigim habere göre, yilda 1 milyon dolar ciro yapan bir girisime dönüsmüs durumda. Bunun gibi çok daha fazla örnek var. Dünya çapindaki bazi teknoloji yarismalarinda dünya birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri geldi. Bunlar bizi çok gururlandiriyor. Bunu bir teknoloji ekosistemi olarak düsünecek olursak bu atilan tohumlar artik yavas yavas yesermeye ve kendini göstermeye basladi."

Teknoloji alaninda atilan tohumlarin yavas yavas yeserdigini ifade eden Bayraktar, "Bu bizim için en büyük gurur diyebilirim. 20 sene öncesine dönülecek olsa ve 'bu eserleri dünyada kim yapacak?' diye sorulacak olsa belki hepimiz 'ancak yabancilar yapar' diye cevaplar verirdik. 'Biz bir alana ilgi duyduk mu, ona dünyanin, insanligin ve milletimizin faydasina olacak sekilde en azami gayreti gösterdik mi, ahlaka ve etige de riayet ederek sonuna kadar mücadele ettik mi dünyanin en iyisini yapabiliriz' diyen binlerce genç kardesimiz oldugunu görüyoruz. Bu da bizim için en büyük umut verici husus diyebiliriz." seklinde konustu.

- "Bugün artik dünyada açik ara en büyük teknoloji platformu oldu"

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Bayraktar, TEKNOFEST'in ilk defa 2018 yilinda Istanbul Havalimani'nda dogdugunu hatirlatarak, "Aslinda tümüyle bir hayaldi, hatta biz biraz endiseliydik, 'acaba milletimiz buna ragbet eder mi, yarismalarimiza basvuru olur mu' diye... Ilk yildan 20 bin basvuru almistik. Yurt disindan da katilim vardi. Iste bu büyüdü, bugün artik dünyada açik ara en büyük teknoloji platformu oldu." dedi.

TEKNOFEST yarismalarinin 200 binden fazla basvuru aldigini bildiren Bayraktar, TEKNOFEST'in 2019'da 1 milyon 720 binlik ziyaretçi katilimi ile dünyanin en büyük havacilik ve teknoloji etkinligi oldugunu söyledi.

Bayraktar, "Bu yil artik ziyaretçi katilimi hedefleyen bir anlayisimiz yok. Ama sunu görüyoruz ki 81 ilden buraya katilim var. 111 ülkeden farkli farkli yarismalara katilim oldugunu görüyoruz. TEKNOFEST, artik kendi sinirlarini asip dünyaya açildi. Dünyadan talepler gelmeye basladi. Azerbaycan bunlardan biri." diye konustu.

- "TOGG, ilk kez TEKNOFEST'te bütün kamuoyuyla burada bulusmus oldu"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Fatih Kacir da Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu'nun (TOGG) 2019'un son günlerinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kamuoyuna tanitildigini hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Ondan sonra da biraz sessiz ve çok yogun bir sekilde bugünlere geldi. 2022 yili sonunda insallah yollara çikmasi hedefleniyor. Proje, büyük bir ivmeyle devam ediyor. TOGG, ilk kez TEKNOFEST'te bütün kamuoyuyla burada bulusmus oldu. Çok yogun bir ilgi var. Herkes TOGG ile hatira fotografi çektiriyor. Ümidimiz, 2022 yili sonunda yollarda görebilmek. 2022 TEKNOFEST'te de insallah gelenleri TOGG araciyla seyahat ettiriyor olmayi hedefliyoruz."

Kaynak: AA