BM, ABD'nin Haitili Düzensiz Göçmenleri Geri Göndermesinden Endiseli

Birlesmis Milletler (BM), ABD'nin Haitili düzensiz göçmenleri sinir disi etmesinden endise duyuldugunu, sinirda bekleyen ve ülkelerinde siddete maruz kalmaktan korkan insanlarin siginma talep etme haklari oldugunu bildirdi.

ABD basinina yansiyan görüntülerde hafta sonu, aralarinda kadin ve çocuklarin da bulundugu yaklasik 12 bin göçmenin sinirda geçisi saglayan Del Rio Uluslararasi köprünün altinda toplandigi görülmüstü.

BM Insan Haklari Yüksek Komiserligi (OHCHR) Sözcüsü Marta Hurtado, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda konuya iliskin soru üzerine, "Bütün bu göçmenlerin, mültecilerin ve siginmacilarin (Haiti'nin baskenti) Port-au-Prince'e nakledildigini gördük ve bu görüntülerden rahatsiz olduk." dedi.

Hurtado, düzensiz göçmenlerin basvurularinin ABD tarafindan bireysel olarak degerlendirmeye alinmamasindan ciddi endise duyduklarini belirterek, "Bu nedenle, belki de bu insanlardan bazilari ihtiyaç duyduklari korumayi alamadilar." ifadesini kullandi.

Bazi göçmenlerin, siyasi kargasa içinde olan Haiti gibi bir ülkede evlerine geri gönderilme konusunda samimi endiselere sahip olabilecegine dikkati çeken Hurtado, bu insanlarin sinir disi edilmesinden kaygilandiklarini vurguladi.

Hurtado, ABD'ye, Haitili düzensiz göçmenleri sinir disi etmeme çagrisinda bulunarak, sinirda bekleyen ve ülkelerinde siddete veya zulme maruz kalmaktan korkan insanlarin siginma talep etme haklari oldugunu kaydetti.

Meksika basininda çikan habere göre, ülkenin ABD sinirina yakin kentlerinde, sayilari 14 bini geçen Haitililer, ABD'ye geçmek için iltica taleplerinin kabul edilmesini bekliyor.

Kaynak: AA