Bakan Karaismailoglu 1915 Çanakkale Köprüsü Santiyesinde Açiklamada Bulundu Açiklamasi (2)

'Proje tamamlandiginda yillik zaman tasarruf tutari 624 milyon liraya, akaryakit tasarruf tutari ise 113 milyon liraya ulasacak. Kisaca her yil toplam 737 milyon lira tasarruf saglayacagiz' '1915 Çanakkale Köprüsü, hem bölgesinin hem de Türkiye'nin kalkinmasina ciddi faydalar saglayacak. Projemizin ivme kazandiracagi sanayi, ticaret, tarim ve hizmet sektörleri ile halkimiz kazanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü, hem ülkemizde hem de dünyada yeni teknik atilimlara da ilham verecektir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne iliskin, "Proje tamamlandiginda yillik zaman tasarruf tutari 624 milyon liraya, akaryakit tasarruf tutari ise 113 milyon liraya ulasacak. Kisaca her yil toplam 737 milyon lira tasarruf saglayacagiz." dedi.

Karaismailoglu, çalismalar için kurulan "kedi yolundan" gerçeklestirecegi inceleme öncesi gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye ekonomisinin omurgasini olusturan Marmara ve Ege bölgelerini tam otoyol agi ile birbirine bagladiklarini belirtti.

Istanbul-Izmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de dahil oldugu toplam 400 kilometre uzunlugundaki Kuzey Marmara Otoyolu'nu trafige açtiklarini animsatan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometre uzunlugundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun da hizmete girmesiyle Marmara Otoyol Entegrasyonu, tam anlamiyla saglanmis olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle ve hava durumuna göre çogu zaman saatler süren Çanakkale Bogazi'ndan geçis süresini, 6 dakikaya indirecek. Proje tamamlandiginda yillik zaman tasarruf tutari, 624 milyon liraya, akaryakit tasarruf tutari ise 113 milyon liraya ulasacak. Kisaca her yil toplam 737 milyon lira tasarruf saglayacagiz. Artik uzun kuyruklar nedeniyle dur-kalk yapan, bu esnada ciddi yakit israfina ve hava kirliligine neden olan araçlar olmayacak diyebiliriz."

Bakan Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyol Projesi'nin, özellikle Ege, Iç Anadolu'nun batisi, Adana-Konya aksi ve Bati Akdeniz ile Trakya-Avrupa arasindaki yük ve yolcu tasimaciliginda Istanbul'a önemli bir alternatif olacagina dikkati çekti.

- "Dünyada yeni teknik atilimlara da ilham verecektir"

Otoyolun, Balikesir civarinda Istanbul-Izmir Otoyolu'na baglanmasiyla Izmir, Aydin, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasindaki mesafenin kisalacagini vurgulayan Karaismailoglu, bu durumun turizm sektörünün gelisimine önayak olacagini aktardi.

Karaismailoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulasim sistemlerinin kara yolu ulasim projeleriyle entegrasyonunu da 1915 Çanakkale Köprüsü saglayacak. Kisacasi proje, köprünün konumundan kaynakli olarak sadece bogazin iki yakasini degil, bölgedeki ve bölgeyle baglantili cografyalardaki milyonlarca insani her anlamda birbirine baglayacaktir. Teknolojik görkemiyle tüm dünyanin gözünü diktigi köprümüzü insa ederken tarihe taniklik ettigimizin farkinda ve sorumlulugundayiz. Gelecek vizyonumuzun en önemli unsurlarindan biri, ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yasam kalitesinin yükseltilmesine katkida bulunan, emniyetli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarli, kesintisiz ve sürdürülebilir bir ulastirma sistemi olusturmaktir. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedefledigimiz Türkiye fotografini daha da netlestirmekteyiz."

Türkiye'nin bütünsel kalkinma odakli mobilite, dijitallesme, lojistik dinamiklerle sekillenen, yeni, etkin ve iddiali bir süreci ulasimin her modunda basariyla yönettigini dile getiren Karaismailoglu, "1915 Çanakkale Köprüsü, hem bölgesinin hem de Türkiye'nin kalkinmasina ciddi faydalar saglayacak. Projemizin ivme kazandiracagi sanayi, ticaret, tarim ve hizmet sektörleri ile halkimiz kazanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü, hem ülkemizde hem de dünyada yeni teknik atilimlara da ilham verecektir. 1915 Çanakkale Köprüsü ulasim, ticaret ve kalkinma hedeflerine hizmet eden bir proje olmanin çok ötesindedir. Bu eser, aziz sehitlerimizin hatirasini da bagrinda tasiyan essiz bir abide, destan yazan ecdadimiza bir armagan olacak." degerlendirmesini yapti.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu insa çalismalarini basariyla yürüten yüklenici firma ve Karayollari Genel Müdürlügü çalisanlarina tesekkür etti.

Basin toplantisinda, AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Il Genel Meclisi Baskani Nejat Önder, Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Enver Iskurt ile siyasi partilerin il baskanlari hazir bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA