ABD Baskani Biden, BM Genel Kurulu'nda Yönetiminin Önceliklerini Degerlendirdi (1) Açiklamasi

'Kati bloklara bölünmüs yeni bir Soguk Savas veya dünya pesinde degiliz, bir kez daha söylüyorum bunun pesinde degiliz' 'ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracimiz olmali, dünyada gördügümüz her soruna bir cevap olarak kullanilmamali' 'ABD, Iran'in nükleer silah sahibi olmasini önlemek için verdigi sözü tutacaktir' 'Israil'in demokratik bir Yahudi devleti olarak geleceginin olusturulmasi ve demokratik bir Filistin devleti için en iyi yol, iki devletli çözümdür'.

ABD Baskani Joe Biden, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurul toplantilarinda yaptigi konusmada, uluslararasi topluma is birligi mesaji vererek, "Kati bloklara bölünmüs yeni bir Soguk Savas veya dünya pesinde degiliz, bir kez daha söylüyorum bunun pesinde degiliz." dedi.

20 Ocak 2021'de ABD Baskanligi koltuguna oturan Biden, bu sifat ile bugün ilk kez BM Genel Kurulu'na hitap etti.

Biden, konusmasinda ABD'nin artik sonu gelmeyen savaslara bir son vermeye basladigini ve silahin hiçbir zaman çözüm olmayacagini vurgulayarak, "ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracimiz olmali, dünyada gördügümüz her soruna bir cevap olarak kullanilmamali." dedi.

ABD'nin kendi degerleri ve stratejisini savunmaya devam edeceginin altini çizerek, "Müttefiklerimizi ve dostlarimizi savunmaya devam edecegiz. Güçlü ülkelerin daha zayif ülkeleri ezme ve zorla topraklarini ele geçirme çabalarina karsi çikacagiz." ifadesini kullandi.

Biden, "Kati bloklara bölünmüs yeni bir Soguk Savas veya dünya pesinde degiliz, bir kez daha söylüyorum bunun pesinde degiliz." diye konustu.

- Biden'dan Israil ve Filistin için "iki devletli çözüm" vurgusu

Nükleer silahlardan arinma konusuna da öncelik vereceklerini kaydeden Biden, "ABD, Iran'in nükleer silah sahibi olmasini önlemek için verdigi sözü tutacaktir. Iran'in nükleer anlasma sartlarina dönmesini saglamak için konuda P5+1 (Çin, Fransa, Rusya, Ingiltere, ABD, Almanya) ülkeleri ile diplomatik çabalarimizi sürdürüyoruz. Iran nükleer anlasma sartlarina dönerse, biz de aynisini yapmaya haziriz." mesajini verdi.

Orta Dogu'da anlasmazliklarin çözümü için siddetin ilk çözüm olmamasi adina çabalarini sürdürdüklerini belirten Biden, "Bagimsiz bir Yahudi devletine destegimiz açiktir. Ancak, Israil'in demokratik bir Yahudi devleti olarak geleceginin olusturulmasi ve demokratik bir Filistin devleti için en iyi yol, iki devletli çözümdür. Su anda bu çözüm için alacagimiz uzun bir yol var ancak hiçbir zaman pes etmemeliyiz." görüsünü paylasti.

(SÜRECEK)

Kaynak: AA