AB, Kovid-19'La Mücadele Için Antikor Ilaci Alim Sözlesmesi Yapti

Avrupa Birligi (AB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsaminda 220 bin kisinin tedavisine yetecek miktarda antikor ilaci satin alinmasina yönelik sözlesme imzaladi.

AB Komisyonu, ABD merkezli ilaç sirketi Eli Lilly ile Kovid-19 hastalarinin tedavisinde kullanilmak üzere monoklonal antikor tedariki için sözlesme yapildigini açikladi.

Açiklamada, söz konusu ilacin hali hazirda Avrupa Ilaç Ajansi (EMA) tarafindan degerlendirilmekte oldugu belirtilerek, AB üyesi 18 ülkenin 220 bin kisinin tedavisine yetecek miktarda ortak alima katildigi kaydedildi.

Kovid-19 ve varyantlarinda karsi en etkili yöntemin asilama olduguna dikkat çekilen açiklamada, tedavide kullanilacak ilaçlarin da salginla mücadelede kritik bir rol oynadigi ifade edildi.

Açiklamada, ilaçlarin hayat kurtarmaya, iyilesme süresini hizlandirmaya, hastanede yatisi kisaltmaya ve saglik sistemleri üzerindeki yükü hafifletmeye yardimci olacagina dikkat çekildi.

Eli Lilly ilacinin, yüksek riskli koronavirüs hastalarinin tedavisinde kullanilmak üzere 2 monoklonal antikor kombinasyonu içerdigi belirtilen açiklamada, monoklonal antikorlarin bagisiklik sisteminin Kovid-19'la mücadele yetenegini taklit eden proteinler oldugu, virüsün insan hücrelerine baglanmasini engelledikleri ifade edildi.

Açiklamada, ortak tedarik anlasmalari kapsaminda AB Komisyonu'nun simdiye kadar farkli tibbi tedbirler için toplam 12 milyar avroyu geçen 200 sözlesme yaptigi bildirildi.

AB daha önce Roche ve Glaxo Smith Kline ile de benzer ilaç alim sözlesmeleri imzalamisti.

Kaynak: AA