AB Ile Avustralya Arasinda 'AUKUS' Temaslari Sürüyor

AB Konseyi Baskani Michel, Avustralya Basbakani ScottMorrison ile görüsmesinden sonra 'dostlar arasinda diyalog' ihtiyacina vurgu yapti.

Avustralya'nin Fransa ile milyarlarca dolarlik denizalti anlasmasini iptal edip ABD ve Ingiltere ile "AUKUS" adli ortakligi kurmasinin ardindan Avrupa Birligi (AB) ve Avustralya arasinda temaslar devam ediyor.

AB Konseyi Baskani Charles Michel ile Avustralya Basbakani Scott Morrison, BM Genel Kurulu için bulunduklari New York'ta bir araya geldi. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de dün Avustralya Disisleri Bakani Marise Payne ile yine New York'ta görüsmüstü.

Michel, Basbakan Morrison ile görüsmesinden sonra sosyal medyadan yaptigi paylasimda, "dostlar arasinda netlik" bulunmasi gerektigini belirtti.

"Güçlü ortakliklar kurulmasi için diyalog gereklidir." ifadesini kullanan Michel, Avustralya ile AB'nin temaslari sürdürmek için mutabik oldugunu kaydetti.

Görüsme hakkinda gazetecilere bilgi veren bir AB yetkilisi ise Hint-Pasifik bölgesinin AB açisindan stratejik önemde oldugunu vurgulayarak, "Avustralya'nin güven ve güçlü ortaklik insa etmek için AB ve üyeleriyle iliskide olmasi önemli olacaktir." dedi.

AB yetkilisi, "Kurala dayali uluslararasi düzeni sürdürebilmek için seffaflik ve diyalog kilit önemdedir. Ortaklar genis jeostratejik öneme sahip konularda birbirlerini bilgilendirmelidir." ifadesini kullandi.

"Dostlar arasindaki diyalogun" önemine vurgu yapan AB yetkilisi, iki tarafin Hint-Pasifik bölgesinde ortak çikarlari bulundugunu ve temaslarin sürecegini aktardi.

- AB'nin AUKUS tepkisi

Charles Michel, dün New York'ta gazetecilere açiklamasinda, ABD, Ingiltere ve Avustralya arasinda imzalanan denizalti anlasmasinin ardindan ABD'yi sadakatsizlikle suçlamisti. Michel, "Joe Biden yönetimi, 'Amerika geri döndü' diyerek tarihi bir mesaj vermisti ama su an bunu sorguluyoruz. 'Amerika geri döndü' ne demek? ABD Amerika'ya mi baska bir yere mi döndü, bilmiyoruz." demisti.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de CNN televizyonuna verdigi mülakatta, Avustralya'nin anlasmayi iptal etmesinde Paris yönetiminin ugradigi muamelenin "kabul edilemez" oldugunu söyleyerek AB üyesi Fransa'ya destegini ifade etmisti.

Von der Leyen, "Dostlar ve ortaklar özellikle ortak çikarlarini ilgilendiren konularda birbirleriyle konusurlar. Bu gerçeklesmedi." demisti.

Dün Avustralyali muhatabi Payne ile görüsen AB Yüksek Temsilcisi Borrell ise AUKUS anlasmasinin hayal kirikligi yarattigina dikkati çekerek, Fransa ile açik bir dayanisma içinde olundugunu bildirmisti.

- 66 milyar dolarlik anlasma iptal edilmisti

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya'nin Fransiz Naval Group'la vardigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklamisti.

Anlasmanin iptalini "ihanet" olarak degerlendiren Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ise "sirtimizdan vurulduk" ifadelerini kullanmisti.

Bakan Drian, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklamisti.

Fransa yönetimi, AB ile Avustralya arasinda görüsmeleri süren ticaret anlasmasini engelleyeceginin sinyalini vermisti.
Kaynak: AA