AB, Avustralya'ya AUKUS Ortakliginda Avrupa'nin Bulunmamasindan Duyulan Üzüntüyü Iletti

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avustralya Disisleri Bakani Marise Payne'e, Avustralya'nin Fransa ile denizalti anlasmasini iptal ederek ABD ve Ingiltere ile kurdugu ortaklikta, Avrupa ülkelerinin bulunmamasindan duydugu üzüntüyü iletti.

AB Dis Iliskiler Servisinden yapilan açiklamaya göre, Borrell ile Payne BM Genel Kurulu için bulunduklari New York'ta bir araya gelerek, Avustralya'nin Fransa ile 66 milyar dolar tutarindaki denizalti alim sözlesmesini iptal etmesini, ardindan Ingiltere ve ABD ile "AUKUS" adi verilen güvenlik ortakligi kurmasini görüstü.

Bu çerçevede AB-Avustralya iliskilerinin de ele alindigi görüsmede Borrell, gelismeler öncesinde kendileriyle konunun istisare edilmemesi hakkinda muhatabindan bilgi istedi.

Borrell ayrica, yeni olusumda Pasifik'te "güçlü mevcudiyeti bulunan" Avrupali ortaklara yer verilmemesinden üzüntü duyduklarini bildirdi.

Açiklamada, "Bölgenin istikrari karsisindaki sinamalar, benzer düsünen ortaklar arasinda daha fazla is birligi ve koordinasyon gerektirmektedir. Yüksek Temsilci Borrell, AB'nin bunu yansitacagini ve konuyu hem kendi içinde hem de AB üyesi ülkelerle görüsecegi konusunda bilgi vermistir." ifadesi yer aldi.

Fransa, Avustralya'nin denizalti anlasmasini iptal etmesine sert tepki göstermis, Avustralya ve ABD'deki büyükelçilerini Paris'e çagirmisti.

Fransa hükümeti ayrica AB ile Avustralya arasinda görüsmeleri süren ticaret anlasmasini engelleyeceginin sinyalini vermisti.

- Avustralya, ABD ve Ingiltere arasindaki AUKUS anlasmasi

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya'nin Fransiz Naval Group'la vardigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklanmisti.

Anlasmanin iptalini "ihanet" olarak degerlendiren Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ise "Sirtimizdan vurulduk." ifadelerini kullanmisti.

Bakan Drian, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklamisti.

Kaynak: AA