Cumhurbaskani Erdogan, TASC'nin Düzenledigi 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' Konferansinda Konustu Açiklamasi (1)

'Kovid19 salgini, küresel sistemdeki çarpikliklari, adaletsizlikleri, esitsizlikleri açik ve net bir sekilde ortaya koymustur' 'Onay süreçleri tamamlanmak üzere olan kendi asimiz TURKOVAC'i da tüm insanligin, dostlarimizin, kardeslerimizin istifadesine sunacagiz hiç endiseniz olmasin' 'Afrika'dan Asya'ya halen ilk doz asiya dahi ulasamayan 100 milyonlarca insan var. Simdiye kadar elimizdeki imkanlari 159 ülke ve 12 uluslararasi kurulusla, hatta yurtdisindan temin ettigimiz asilarin bir kismini ihtiyaç sahipleri ile paylastik'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kovid-19 salgininin, küresel sistemdeki çarpikliklari, adaletsizlikleri, esitsizlikleri açik ve net bir sekilde ortaya koydugunu ifade etti.

Erdogan, Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafindan The Manhattan Center'da düzenlenen "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" konferansinda konustu.

Konusmasina, kendisini dinleyenleri selamlayarak baslayan Erdogan, "Buradan sizlerin araciligiyla kalpleri bizimle atan tüm mazlumlara ve magdurlara selamlarimi gönderiyorum. Dünyanin farkli köselerinde Müslüman olarak hayata tutunma mücadelesi veren tüm kardeslerime selamlarimi iletiyorum." dedi.

Bu toplantiyi düzenleyerek gönülleri bulusturan Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'ne tesekkür eden Erdogan, salonu dolduranlara ve bütün dostlara asklari, sevdalari ve ahdevefalari için sükranlarini sundu.

Cumhurbaskani Erdogan, iki yillik zorunlu bir aranin ardindan bu sene saglik ve afiyet içinde tekrar bir araya geldiklerini belirterek, "Kardeslerimizin arasinda olmaktan büyük bir bahtiyarlik duyuyorum. Sizlere Türkiye'den akrabalarinizin, dostlarinizin, kardeslerinizin selamlarini getirdim. Sizlere, genci yaslisi, kadini erkegiyle 84 milyon kardesinizin selamlarini getirdim. Biz, sizleri çok özlemistik, görüyoruz ki Amerika'daki kardeslerimiz de bizleri özlemisler." diye konustu.

Sairin "Kalpten kalbe bir yol vardir görülmez." dedigini animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bizim de gönüllerimiz arasinda gözle görülmeyen yollar var. Binlerce kilometre uzakta olsak da kalplerimiz bir ve beraber çarpiyor. Çünkü bizler birbirini sadece Allah için seven, birbirine Allah için muhabbet besleyen insanlariz. Bizler ayni dine, ayni peygambere inanan, ayni mukaddes kitaba ittiba eden, ayni kibleye yönelen bir ümmetin mensuplariyiz. Ten renklerimiz, kökenlerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farkli olsa da her gün bes vakit göge yükselen Ezan-i Muhammedilerimiz birdir. Allah Rasulü'nün Veda Hutbesi'ndeki su sözleri tam 14 asirdir ebedi ve ezeli kardesligimizin nisanesidir. 'Rabbiniz birdir, babaniz birdir, dininiz ve peygamberiniz de birdir. Allah indinde en serefliniz, takvaca en ileri olaninizdir. Arap'in Arap olmayana bir üstünlügü yoktur. Siyah derili olanin beyaz derili üzerinde bir üstünlügü yoktur. Üstünlük sadece takva iledir.' Bu salonda iste bu hakikatlere hep birlikte bir kez daha sahit oluyoruz. Gönüllerimizi bulusturan, bizi birbirimize kardes kilan kalplerin asil sahibine sonsuz hamdü senalar ediyorum. Mevla, su muhabbetimizi, su dayanismamizi, aramizdaki su güçlü uhuvveti daim eylesin diyorum."

- "Salgin sebebiyle sancili günler yasandi"

Insanligin son iki yildir koronavirüs salgini sebebiyle sancili günler geçirdigini hatirlatan Erdogan, egitimden sagliga, ticaretten istihdama kadar her alanda ciddi sikintilar, zorluklar yasandigini ifade etti.

Salginda hayatini kaybedenlerin sayisinin 4,6 milyonu bulduguna dikkati çeken Erdogan, vefat edenlere Allah'tan rahmet diledi.

Allah'in Kuran-i Kerim'de "Her zorlugun ardinda muhakkak bir kolayligin oldugunu müjdeledigini" hatirlatan Erdogan, her gecenin ardinda aydinligin, her serrin gerisinde bir hayir bulunduguna iman eden insanlar olarak, Allah'in inayetiyle bu musibetin de üstesinden gelinecegine yürekten inandiklarini vurguladi.

Tedavi imkanlari gelistikçe, asiya erisim arttikça bu hastaligin zamanla etkisini yitirecegine isaret eden Erdogan, söyle konustu:

"Ancak asil mesele salginin daha da derinlestirdi diger sorunlarla mücadele etmektir. Kovid-19 salgini, küresel sistemdeki çarpikliklari, adaletsizlikleri, esitsizlikleri açik ve net bir sekilde ortaya koymustur. Bu süreçte maskeden solunum cihazina ve ilaca kadar, üretime dayali her konuda dünyada ciddi sikintilar yasandi. Pek çok yerde ve pek çok defa insanlik adina kaygi verici görüntülere sahit olduk. Hastalarin ilgisizlikten öldügü, yasli bakim evlerinden hepimizin içini yakan görüntülerin yansidigi vahim durumlarla karsilastik. Afrika'dan Asya'ya halen ilk doz asiya dahi ulasamayan 100 milyonlarca insan var. Türkiye olarak Peygamber Efendimizin aleyhisselatu vesselam 'Insanlarin en hayirlisi, insanlara faydali olanidir' tavsiyesinden hareketle elimizdeki tüm imkanlari insanlik için seferber ettik. Simdiye kadar elimizdeki imkanlari 159 ülke ve 12 uluslararasi kurulusla, hatta yurtdisindan temin ettigimiz asilarin bir kismini ihtiyaç sahipleri ile paylastik. Onay süreçleri tamamlanmak üzere olan kendi asimiz TURKOVAC'i da tüm insanligin, dostlarimizin, kardeslerimizin istifadesine sunacagiz hiç endiseniz olmasin."

- "Çok güzel bir örnek"

Almanya'da yasayan Türk kökenli Ugur Sahin ve Özlem Türeci'nin gelistirdikleri asi sayesinde Kovid-19'la mücadeleye verdikleri destegin, bu süreçte Türk Milletini gururlandiran bir baska gelisme oldugunu vurgulayan Erdogan, "Bu degerli bilim insanlarimizin basarisi, yurt disindaki vatandaslarimizin yasadiklari topluma olan katkilari bakimindan çok güzel bir örnektir." dedi.

Amerikan Islam toplumunun da vakif ve dernekler eliyle düzenledikleri yardim kampanyalariyla salgin döneminde ihtiyaç sahiplerinin yardimina kosmalarindan memnuniyet duyduklarini dile getiren Erdogan, gerek Türk vatandaslari gerekse Müslümanlarin birbirinden kiymetli çalismalara imza attigini, Müslüman olmanin güzelligini hayatlariyla, duruslariyla, alicenapliklariyla Amerikan toplumuna gösterdiklerini söyledi.

Erdogan, bu kapsamda tüm vatandaslari tebrik ederek, "Sizlerden yardim, ihsan ve dava faaliyetlerinizi artirarak sürdürmenizi bekliyorum." ifadelerini kullandi.

(Sürecek)
Kaynak: AA