Almanya'da Basbakan Adaylari Genel Seçimlerden Önce Son Kez Canli Yayinda Karsi Karsiya Geldi

Almanya'da, 26 Eylül'de yapilacak genel seçimlerde yarisacak basbakan adaylari seçimlerden önce son kez canli yayinda karsi karsiya geldi.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin basbakan adayi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Baskani Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) basbakan adayi ve Maliye Bakani Olaf Scholz ile Yesiller Partisi'nin basbakan adayi ve partinin Es Baskani Annalena Baerbock, ProSieben, Sat.1 ve Kabeleins televizyon kanallarinin ortak yayininda Linda Zervakis ve Claudia von Brauchitsch'in sorularini cevapladi.

Adaylara, seçimden sonra hangi parti ile koalisyon yapmak istedikleri sorusu sorulan yayinda Scholz, Almanya için Alternatif (AfD) partisi ile koalisyona girmeyecegini ve herhangi bir is birligi yapmayacagini belirterek, "Ben daha ziyade Yesillerle koalisyona girmeyi arzu ettigimi gizlemek istemiyorum." dedi.

Baerbock da seçimden sonra tüm demokratik partilerle koalisyon görüsmeleri yapacagini ifade ederek, "Yeni bir baslangiç için Yesiller yönetiminde bir hükümete ihtiyaç var. Dünün politikasini yaptigi için CDU’nun muhalefette olmasi en iyisi olacak." dedi.

Basbakan adayi Baerbock, SPD ile birçok noktada ortak hedeflerinin bulundugunu kaydetti.

CDU Genel Baskani Laschet ise Sol Parti ve AfD ile koalisyona girmeyecegini belirterek, diger basbakan adaylarinin Sol Parti ile koalisyona girmeyi reddetmediklerine isaret etti.

Bu seçimde ülkenin nereye dogru gidecegine iliskin yönünün belirlenecegini vurgulayan Laschet "Hristiyan Birlik partilerinin seçimden güçlü çikmasi için çalisiyorum." ifadesini kullandi.

- Iç güvenlik ve terörle mücadele

Laschet, terörle mücadeleyi ve iç güvenlik konusunu gelecek yil Almanya'nin ev sahipliginde düzenlenecek G7 Zirvesi'nde gündeme tasiyacagini ifade ederek, bu konularda uluslararasi is birliginin önemli oldugunu söyledi.

Teröre karsi sifir hosgörü gösterilmesi gerektigini anlatan Laschet, güvenlik güçlerinin tehlikeli olarak gördügü kisilerin sinir disi edilmesini istedi.

Laschet, son dönemde ülkede artan terör saldirilarina isaret ederek, "Terörün yeniden tehdit oldugunu anladik." degerlendirmesinde bulundu.

Baerbock ise polis ve yargi kurumlarinin daha iyi donatilmasi gerektigini ifade ederek, “Tehlikeli kisileri 24 saat takip etmek lazim. Bu pahali ama önemli." dedi.

- Asgari saat ücreti

Scholz ve Baerbock, isçiler için asgari saat ücretini 12 avroya yükseltmeyi vaat etti.

Bunu iktidara geldigi ilk yilda yürürlüge girmesini saglayacagini aktaran Scholz, bundan 10 milyon insanin faydalanabilecegini kaydetti.

Baerbock da tek basina çocuk yetistiren annelere isaret ederek özellikle bu annelerin yoksulluk tehlikesi yasadigini vurguladi.

Laschet ise düsük gelirli kisilerin durumunun iyilestirilmesi gerektigini belirterek, ancak siyasetçilerin asgari saat ücreti belirlemesine karsi çiktigini söyledi.

Bu ücretin sendikalar ve is verenler arasindaki toplu sözlesme görüsmelerinde belirlenmesi gerektigini ifade eden Laschet, siyasetçilerin ise ekonomik kalkinma ve istihdam saglama görevi oldugunu kaydetti.

Öte yandan Sat.1 televizyonu açik oturumun ardindan Forsa arastirma sirketinin 2291 kisi ile telefonda hizli bir sekilde yaptigi anketin sonuçlarini yayimladi.

Buna göre, ankete katilanlarin yüzde 42'si SPD'nin basbakan adayi Olaf Scholz'u basarili gördü. Laschet yüzde 27 ile ikinci, Baerbock da yüzde 25 ile üçüncü oldu.

Kaynak: AA