ABD Hazine Bakani Yellen Açiklamasi 'Ülkenin Temerrüde Düsmesi Tarihi Bir Mali Krizi Tetikleyebilir'

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, ülkenin temerrüde düsmesinin "tarihi bir mali krizi" tetikleyebilecegini belirterek, Kongre'nin federal borç limitini yükseltmesi için bir kez daha çagrida bulundu.

Yellen'in The Wall Street Journal gazetesinde konuya iliskin "Kongre, Borç Limitini Yükselt" baslikli bir yazisi yayimlandi.

Söz konusu yazida Yellen, ABD'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin neden oldugu krizden çiktigini, ülkenin kendisini bir baska finansal sikintiya sokmamasi gerektigini ifade etti.

Kongrenin 1960'dan bu yana ülkenin borç limitini yaklasik 80 kez yükseltti veya askiya aldigini animsatan Yellen, bunun tekrar yapilmasi gerektigini aksi halde Hazine Bakanliginin nakit dengesinin yetersiz seviyeye düsecegini ve federal hükümetin borçlarini ödeyemeyecegini aktardi.

Yellen, "ABD hiçbir zaman temerrüde düsmedi. Ülkenin temerrüde düsmesi, devam eden halk sagligi acil durumunun zararini artiracak tarihi bir mali krizi tetikleyebilir." degerlendirmesinde bulundu.

Temerrüdün faiz oranlarinda ani bir artisi, hisse senedi fiyatlarinda keskin bir düsüsü ve diger finansal çalkantilari tetikleyebilecegine dikkati çeken Yellen, "Mevcut ekonomik toparlanmamiz resesyona dönüsebilir. Bu krizden kalici olarak daha zayif bir ulus olarak çikabiliriz." ifadesini kullandi.

Yellen, Kongre üyelerinin borç limitini bir kez daha ele alacaklarindan emin oldugunu belirtti ancak hizli hareket edilmesi gerektigini vurguladi.

ABD Hazine Bakani Yellen, 8 Eylül'de ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'ye yönelik bir mektup kaleme almis ve söz konusu mektupta federal hükümeti geçici olarak finanse etmeye yönelik önlemlerin ne kadar süreceginin belirsiz oldugunu belirterek, borç limiti konusunda en kisa sürede harekete geçmesi için Kongre'ye çagrida bulunmustu.

Kaynak: AA