Kovid-19'A Karsi 'Çocuklarin Okul Kiyafetlerinin Her Gün Yikanmasi' Uyarisi

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu: 'Çocuklar okuldan geldikten sonra 20 saniye, eskiden oldugu gibi ellerini bildigimiz klasik sabunlarla yikamali' 'Mümkün oldugunca sosyal mesafeyi, temasi en azda tutmalilar. Çok kullanimlik maskeler verildiyse çocuklara, bunlarin mutlaka uygun biçimde yikanmasi, dezenfekte edilmesi gerekiyor'

GÖKHAN BALCI - Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için okula baslayan çocuklarin kiyafetleri ve kullaniyorlarsa bez maskelerinin her gün düzenli yikanmasi gerektigini belirtti.

Prof. Dr. Ekuklu, AA muhabirine, bulasiciligi çok yüksek olan Kovid-19'un Delta varyantinin, genç kusak arasinda daha hizli yayildigini söyledi.

Saglik Bakanliginin asi takvimine göre 15 yas ve üzeri çocuklarin asilama kapsamina alindigini dile getiren Ekuklu, bu yasin altindaki ögrenciler asisiz olacagindan tedbirlere mutlaka uyulmasi gerektigini ifade etti.

Yüz yüze egitimin baslamasiyla insan hareketliliginin artacagini vurgulayan Ekuklu, söyle devam etti:

"Sadece çocuklarin okul içerisindeki davranislarini, onlarin nasil korunacagini düsünüyoruz ama evden çikip servisle okula giden, ögretmeni ve diger okul çalisanlariyla temas eden, bir o kadar da birbiriyle temas eden çocuklar söz konusu olacak. Dolayisiyla eskisinden daha dikkatli olmamiz gerekiyor. Çünkü milyonlarca insan, anne-babalar, ögretmenler, servis soförleri bir sürü insan bir hareketlilik olusturacak."

Ekuklu, asilama kapsaminda olmayan çocuklarin maske, mesafe ve hijyen kurallarina riayet etmesinin önem tasidigini söyledi.

- "Çocuklarin maskelerini birbirleriyle degistirmeleri önlenmeli"

Ayni ortamda bulunan çocuklarin birbirleriyle temasinin ve maskelerini takip takmadiklarinin takip edilmesi gerektigini belirten Ekuklu, sunlari kaydetti:

"Bir kere çocuklarin aralarinda maskelerini degistirmemeleri gerekiyor. Bu, okul yönetimlerinin yapabilecegi bir sey. Ebeveynlerin de özellikle evlerinde kronik hastaligi olan, asisiz, risk grubu dedigimiz insanlar varsa, okula gelip giden çocuklar ile aile büyüklerini karsi karsiya getirmemeleri lazim. Bu ne kadar mümkünse o kadar yapmak lazim. Eskiden farkli olarak Delta varyanti, çok daha kisa sürede ve çok daha kisa mesafede bulasabiliyor."

Ekuklu, çocuklari okula giden belirli yas üstündeki aile bireylerinin, gerekçesi ne olursa olsun en az 2 doz asi yaptirmamissa risk altinda bulundugunu, bu nedenle okuldan gelen çocuklarla mesafeye daha fazla özen göstermesi gerektigini ifade etti.

Ebeveynlere kendi yasam biçimlerini ve aile büyüklüklerini dikkate alarak önlemlere uymalari çagrisi yapan Ekuklu, su tavsiyelerde bulundu:

"Çocuklarini mümkünse her gün temiz kiyafetlerle okula göndermeliler. Kiyafet zorunlulugunun oldugu durumlar var, belki zor olabilir ama elden geldigince çocuklari her gün temiz kiyafetlerle göndermek, okuldan döndüklerinde o kiyafetlerin bir sekilde yikanmasina özen göstermek lazim. Mutlaka çocuklar okuldan geldikten sonra 20 saniye, eskiden oldugu gibi ellerini bildigimiz klasik sabunlarla yikamali. Mümkün oldugunca sosyal mesafeyi, temasi en azda tutmalilar. Çok kullanimlik maskeler verildiyse çocuklara, bez maskeler, bunlarin mutlaka uygun bir biçimde yikanmasi, dezenfekte edilmesi gerekiyor."

Ögretmenlerin illere göre farklilik göstermekle birlikte yüzde 70-75 asilandigini, bu oranin önemli oldugunu vurgulayan Ekuklu, "Kantin görevlisinden temizlik personeline, ögretmenine, müdürüne, yöneticisine kadar herkesin asilanmasi gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA