Kocaeli Ormanlarindan Elde Edilen Çam Reçinesi Ekonomiye Katki Sagliyor

Kandira ilçesindeki çam ormanlarinda geçen yil 110 ton olarak gerçeklesen reçine rekoltesinin bu yil 134 tona yükselmesi bekleniyor Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat: 'Agaca zarar vermeden gövdede belli islemler yapilarak üretilen reçineler, sanayinin birçok alaninda kullanima sunuluyor'.

SAHIN OKTAY - Kimya endüstrisinde talep gören dogal bir ürün olan reçine, Kocaeli'deki sahil çami ormanlarinin degerini artiriyor.

Sanayi kimligiyle öne çikmasina ragmen orman varligi yönünden de zengin bir kent olan Kocaeli, ulusal reçine üretiminde lider sehirler arasinda yer aliyor.

Kentte ilk defa 2015 yilinda sahil çami türünde 500 agaçla baslayan reçine üretimi, her yil artarak devam ediyor. Geçen yil Kefken Orman Isletme Sefligi ve Kerpe Arastirma Ormani bünyesindeki 55 bin 186 agaçtan 110 ton reçine üretilirken, bu yil 66 bin 907 agaçtan yaklasik 134 ton reçine elde edilmesi bekleniyor.

Yüksek katma degerli nis pazarlarda degerlendirilen reçineler, bu alanda yurt disina olan bagimliligi azaltarak ülke ekonomisine katki sunuyor.

Çam reçinesi, canli agaçlarin gövdesine açilan yaraya asit pasta uygulamasi yapilarak üretiliyor. Ilk olarak, agaç gövdesindeki reçinenin alinacagi bölge soyularak düzlestiriliyor. Daha sonra gövdede yer seviyesinden 20 santimetre yükseklikte açilan küçük kesigin altina sicaga dayanikli seffaf torba zimbalaniyor. Kesik yarasinin üzerine asit pasta uygulanarak reçine kanallarinin agzi açiga çikariliyor. Böylece yaradan akan reçine 15-20 gün boyunca torbanin içinde birikiyor. Torbaya dolan reçineler, görevliler tarafindan toplandiktan sonra hava almayan bidonlarda depolaniyor.

Kimya endüstrisinde talep edilen yenilenebilir bir ürün olan dogal reçine, bölgedeki çam ormanlarinin korunmasi için etkili bir araç olurken, orman yanginlarinin önlenmesine katkida bulunan aktif ormanciligi da tesvik ediyor.

- "Sahil çaminda agaç basina 2-2,5 kilogram reçine elde ediliyor"

Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, AA muhabirine, Kocaeli'nin yüzde 43'ünün ormanlarla kapli oldugunu, bunlarin yüzde 90'inin verimli ormanlar oldugunu söyledi.

Kentin orman zenginliginden hem insanlari hem de sanayiyi faydalandirmaya çalistiklarini dile getiren Polat, reçine üretiminin, Orman Genel Müdürlügü tarafindan 2015 yilinda reçine ve reçine türevi malzemelerde disa bagimliligi azaltmak için hayata geçirilen eylem plani kapsaminda basladigini kaydetti.

Polat, ilk olarak Kocaeli'de baslayan reçine üretiminin daha sonra Izmir, Antalya, Balikesir, Mugla gibi bölgelerde yayginlastigini, Türkiye'de son 3 yilda 500 bin tonu askin reçine üretildigini ifade etti.

Reçinenin kizilçam ve sahil çami agaçlarindan elde edildigi bilgisini veren Polat, "Agaca zarar vermeden gövdede belli islemler yapilarak üretilen reçineler, sanayinin birçok alaninda kullanima sunuluyor. Kizilçamda agaç basina 1 kilogram, sahil çaminda ise çapina göre degismekle beraber 2-2,5 kilogram reçine elde ediliyor. Kandira'da bu sene 67 bin agaçtan yaklasik 134 ton reçine elde etmeyi bekliyoruz." diye konustu.

Polat, reçinede hasadin baslamasi için sicakligin 20 derece seviyesinde olmasi gerektigine isaret ederek, havalarin isinmasiyla torbalarin agaca zimbalandigini ve ekim-kasim gibi son hasadin gerçeklestirilecegini belirtti.

Agaçlarin çöpünden, odunundan, içindeki reçinesine kadar ülke sanayisine ve insanlara fayda sagladigini anlatan Polat, böylesi bir ekosistemi gelecek nesillere aktarmanin herkesin ortak görevi oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA