'Istanbul 2 Nolu Barosu Adli Yil Açilis Programi', Üsküdar'da Yapildi

Istanbul 2 Nolu Barosu Baskani Yasin Samli: 'Baro, her zor zamanda milletin hukukuna savunan bir hukuk kurumu olmasi da gerekir. Mesela, 15 Temmuz, 12 Eylül, 28 Subat darbelerinde milletin hukukunu savunan bir hukuk ve kamu kurumu olmalidir' 'Baro, milletimizin inanç ve degerlerine uygun mevzuat üretebilen hukuk merkezi olmalidir. Bu sekilde milletimizin inanç ve degerlerine uygun mevzuat ile adalete ulasimini saglamak hukukçular olarak bizlerin ve baromuzun en önemli görevlerinden biridir'

Istanbul 2 Nolu Barosu Baskani Yasin Samli, baronun her zor zamanda milletin hukukuna savunan bir hukuk kurumu olmasi gerektigini belirterek, "Mesela, 15 Temmuz, 12 Eylül, 28 Subat darbelerinde milletin hukukunu savunan bir hukuk ve kamu kurumu olmalidir." dedi.

"Istanbul 2 Nolu Barosu Adli Yil Açilis Programi", Üsküdar Belediyesi Baglarbasi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapildi.

Samli, burada yaptigi konusmada, yeni adli yilin herkese hayirli olmasini diledi. Avukatlarin hak savunuculugu yaparak adalete hizmet ettiklerini belirten Samli, "Bildiginiz üzere adalet, kisaca, 'Hakkin ait oldugu yere konulmasi, düzen, denge, denklik, gerçege uygunluk' olarak tanimlanir ve adalet öyle bir güce sahiptir ki, karsisinda duran herkesi gayrimesru hale getirir." diye konustu.

Baronun onurlu bir meslegi icra eden avukatlarin örgütlü yapisi olduguna dikkati çeken Samli, sunlari söyledi:

"Baro, bütün avukatlarin benimseyecegi, kendisini ait hissedecegi, kusatici, meslektaslarini dislamayan, bir kamu kurumu olmalidir. Baro, her zor zamanda milletin hukukuna savunan bir hukuk kurumu olmasi da gerekir. Mesela, 15 Temmuz, 12 Eylül, 28 Subat darbelerinde milletin hukukunu savunan bir hukuk ve kamu kurumu olmalidir. Baro, milletimizin inanç ve degerlerine uygun mevzuat üretebilen hukuk merkezi olmalidir. Bu sekilde milletimizin inanç ve degerlerine uygun mevzuat ile adalete ulasimini saglamak hukukçular olarak bizlerin ve baromuzun en önemli görevlerinden biridir. Hukukçuluk meslegi, degerini adalet idealinden almaktadir. Adaletten uzaklasan ister avukat ister savci ister hakim ve mahkeme olsun, adaletten uzaklastigi oranda mesruiyetini kaybeder."

Avukatligin hak ettigi itibari görmedigini ifade eden Samli, bu durumun yalnizca mesleklerine özgü olmadigini belirtti.

Samli, iddia ve yargilama makamlarinin hak ettigi deger ve itibar noktasinda olmadigini dile getirerek, "Bu sebepleri tek tek ortadan kaldirmak, avukatlar ve baromuzun en önemli görevlerinden biridir. Ancak biz artik sikayet etme konumunda degiliz. Bunlari ortadan kaldiracagiz ve bunlarin çalismalarina da basladik." ifadelerini kullandi.

Baroda bazi merkezlerin kuruldugunu dile getiren Samli, özellikle hukuk fakültesi dekanlari ve ögretim üyelerinden bir kadro olusturduklarini bildirdi.

Samli, bu millete hep iktibas kanunlarin uygulandigini anlatarak, "Halbuki, hukuk fakültesinde bize su ögretildi: Mer'i mevzuatin kaynagi uygulandigi toplumun inanci, örfü ve gelenegidir. Ceza Kanunumuza baktigimizda tamamen Italya'dan, Medeni Kanunu Isviçre'den, Ceza Usul Kanunu da Almanya'dan iktibastir. Idare hukukunun tüm mevzuatina bakildiginda Fransa'dan iktibastir. Peki bu milletin inanci, degerleri, örfü hangi kanunda? Biz neden yabanci kanunlara uymak zorunda olalim. Bu milletin mevzuat ve hukuk ögretecek hukukçulari yok da mi disaridan biz bunu iktibas ediyoruz?" degerlendirmesini yapti.

- "Italyan Ceza Kanunu'nun Türkçe tercümesi yok"

Türk Ceza Kanunu'nun yapiminda çalismak ve katki sunmak istediklerini kaydeden Samli, söyle devam etti:

"Hukuk normlarinin ve mekanizmalarinin korudugu en önemli deger eger insan caniysa o halde adam öldürme cezasi Ceza Kanunu'nda en agir müeyyide ile karsilasmasi lazim. Bu arastirmayi yaparken biz Italyan Ceza Kanunu'na ulasmak istedik. Bütün üniversiteler, hukuk fakülteleri, büyükelçilikler, Büyük Millet Meclisi'nin kütüphanesi her yeri arastirdim. Italyan Ceza Kanunu'nun Türkçe tercümesi yok. Daha sonra oradan Italyan Ceza Kanunu'nu inceleyebilmek için, 1926 yilina ait kitaba ulastim. Sunu gördüm: O kanun iktibas edilirken çok ciddi hukuk ve tercüman hatalari yapilmis. Degerlerine sahip çikan milletin fertlerine daha fazla ceza verebilmek için, iktibas esnasinda müeyyideler agirlastirilmis."

Samli, Istanbul 2 No'lu Barosu'nun bu milletin inancina, degerlerine, örfüne ve uygun hukuk üretecek bir merkez haline gelmesi gerektigini de sözlerine ekledi.

Programa, AK Parti Istanbul Milletvekili Abdullah Güler, Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, Sancaktepe Belediye Baskani Seyma Dögücü, AK Parti Istanbul Il baskan yardimcilari Adem Yildirim ile Sengül Karsli, Istanbul 2 Nolu Baro Kurucu Baskani Av. Gönül Yildiz, çok sayida siyasi parti ile hukuk ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve baro üyeleri katildi.

Kaynak: AA