Iran DSÖ'nün Küresel Erisim Programi Kapsaminda Yaklasik 1,5 Milyon Doz Astrazeneca Asisini Teslim Aldi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi temin etmekte sikintilar yasayan Iran, Dünya Saglik Örgütünün Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi (COVAX) kapsaminda alinan yaklasik 1,5 milyon doz asinin ülkeye getirildigini duyurdu.

Iran devlet televizyonunun haberine göre, 1 milyon 495 bin doz Ingiltere-Isveç ortak üretimi AstraZeneca asisi Iran Saglik Bakanligina teslim edildi.

COVAX kapsaminda siparis verilen asilarin Katar Hava Yollari tarafindan ülkeye getirildigi aktarildi.

Kovid-19'a karsi asilama sürecinin agir isledigi Iran'da eski ABD Baskani Donald Trump döneminde devreye sokulan yaptirimlar ve Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Amerikan ve Ingiliz menseli asilarin ithalatini yasaklamasi gibi nedenlerle asi tedariki konusunda sikintilar yasaniyor.

Daha önce Amerikan ve Ingiliz asilarinin ülkeye girisini yasaklayan Iran lideri Hamaney, 11 Agustos'ta, "Asilar, ister ithal ister yerli üretim olsun, büyük bir çabayla ve mümkün olan her sekilde tedarik edilmeli ve halkin kullanimina sunulmalidir." demisti.

Iran Saglik Bakanliginin verilerine göre, yaklasik 83 milyon nüfusa sahip ülkede, su ana kadar toplamda 28 milyon 67 bin 827 doz asi uygulandi.

Saglik Bakan Yardimcisi Ali Riza Reisi 31 Agustos'ta yaptigi açiklamada, eylül ayinda haftalik 5 milyon doz Kovid-19 asisinin tedarik edilecegini ve asilama hizini artiracaklarini açikladi.

Iran, asilama sürecinde Sinopharm, Sputnik V ve AstraZeneca'nin yani sira yerli asi COVIRAN Bereket'i kullaniyor.

Kaynak: AA