Hazir Giyimciler, 500 Milyon Dolar Ihracat Hedefiyle Rusya CPM Fuari'nda Bulustu

IHKIB Baskani Mustafa Gültepe: “Firmalarimizin fuara özel hazirladiklari tasarimlar, Ruslar basta olmak üzere tüm ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Bu ilginin önümüzdeki dönemde ihracatimiza pozitif yansimalarinin olacagina inaniyorum” “Türkiye, Rusya’nin Çin, Banglades ve Italya’dan sonra dördüncü tedarikçisi konumunda. Kargo ticaretini de dahil ettigimizde Çin'in ardindan ülkemizi ikinci sirada olarak degerlendiriyoruz. Bütün hazirliklarimizi en kisa zamanda yillik 500 milyon dolarin üzerinde ihracata ulasma hedefi dogrultusunda yapiyoruz” “Sektörde pandemi süresince 70 bine yakin bir istihdam artisi yasandi. Sektör ayni hiz ile devam ederse önümüzdeki bir sene içerisinde en az 50 bin kisi daha istihdam eder. Rekabet edebilme durumumuzu korumaliyiz”

Rusya’ya 2020’de 230 milyon dolar olan ihracati en az iki katina çikarmayi hedefleyen hazir giyimciler, Moskova’da düzenlenen ve dünyanin dört bir yanindan 23 bini askin alicinin ziyaret ettigi CPM (Collection Premiere Moscow) Fuari’na çikarma yapti.

Basta Avrupalilar olmak üzere dünyanin dört bir yanindan on binlerce aliciyi bulusturan Moskova’daki CPM fuar alaninin beste birini Türk hazir giyim firmalari olusturdu. 3 Eylül’e kadar devam edecek olan fuara, Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) öncülügünde 94 firma ile milli katilim saglandi.

IHKIB Baskani Mustafa Gültepe, fuar öncesinde düzenlenen basin toplantisinda yaptigi konusmada, Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarindan Rusya’nin Türk moda endüstrisi için de önemli pazarlardan biri oldugunu söyledi.

Gültepe, Türkiye’nin yillik 8 milyar dolari askin hazir giyim ithal eden Rusya’nin Çin, Banglades ve Italya’nin ardindan dördüncü tedarikçisi olduguna isaret ederek, “Kargo ticaretini de dahil ettigimizde Çin'in ardindan ülkemizi ikinci sirada olarak degerlendiriyoruz. Bütün hazirliklarimizi en kisa zamanda yillik 500 milyon dolarin üzerinde ihracata ulasma hedefi dogrultusunda yapiyoruz.” ifadelerini kullandi.

- “Türkiye’yi küresel moda liginde ilk üçe sokmayi hedefliyoruz”

Halen 17-18 milyar dolar düzeyinde bulunan hazir giyim ihracatini orta vadede 33 milyar dolara çikarmayi istediklerini belirten Gültepe, “Türkiye’yi küresel moda liginde ilk üçe sokmayi hedefliyoruz.” dedi.

Gültepe, söz konusu hedef dogrultusunda IHKIB’in sektörün alt yapisini dijitallestirme, sürdürülebilirlik, tasarim odakli üretim ve markalasma konusunda çesitli projeler yürüttügünün altini çizerek, tanitima da özel önem verdiklerini dile getirdi.

Türkiye Moda ve Hazir Giyim Endüstrisi Global Tanitimi Projesi’ni baslattiklarini bildiren Gültepe, “Küresel ölçekteki diger sektörel fuarlari oldugu gibi CPM’yi de Türk modasinin tanitimi açisindan önemli bir etkinlik olarak degerlendiriyoruz.” diye konustu.

Gültepe, 1.300’ün üzerinde markayi bulusturan ve 23 bini askin alicinin ziyaret ettigi CPM Fuari'na IHKIB olarak 20 yildir milli katilim düzenlediklerini animsatarak, su ifadeleri kullandi:

“Pandemi sürecinin en genis katilimli organizasyonu için firmalarimiz çok iddiali hazirlandi. 59’u kadin ve erkek giyim, 28’i deri konfeksiyon ve 7'si iç giyim olmak üzere 94 firmamizla buradayiz. Fuar alaninin beste birini biz kapattik. Firmalarimizin fuara özel hazirladiklari tasarimlar, Ruslar basta olmak üzere tüm ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Bu ilginin önümüzdeki dönemde ihracatimiza pozitif yansimalarinin olacagina inaniyorum.”

- “Rusya’ya ihracatimizda markali ürünlerimizin payi ortalamanin üstünde”

Rusya ile Türkiye arasinda son 20 yilda iliskilerin hemen her alanda büyük mesafe kat ettigini, iki ülkenin çok önemli ortak projelere imza attigini hatirlan Gültepe, Rusya’nin ayni zamanda Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarindan biri oldugunu ifade etti.

Gültepe, “Moda endüstrimiz için de önemli pazarlar arasinda yer alan Rusya’ya ihracatimizda markali ürünlerimizin payi ortalamanin üstünde.” dedi.

Hazir giyim markalarinin en çok magazasinin Rusya’da bulundugunu kaydeden Gültepe, “20’yi askin markamiz 600’e yakin magaza ve 1.000 civarinda satis noktasi ile Türk modasini temsil ediyor. 2019’da toplam 280 milyon dolarlik hazir giyim ihracati gerçeklestirdik.” seklinde konustu.

Gültepe, pandeminin etkisi ile geçen yil 230 milyon dolara gerileyen ihracatin bu yil yeniden ivme kazandigina isaret ederek, “Ocak-temmuz döneminde 170 milyon dolara ulastik. Bu yili 300 milyon dolarin üzerinde bir ihracat ile tamamlayacagimizi öngörüyoruz.” ifadelerini kullandi.

- “Rusya pazarinda agresif bir tanitim çalismasi yürütüyoruz”

Mustafa Gültepe, Rusya pazarinda agresif bir tanitim çalismasi yürüttüklerini belirterek, konfeksiyon ve konfeksiyon yan sanayicisi firmalar için kasim ayinda Moskova’ya ticaret heyeti programi düzenleyeceklerini dile getirdi.

Söz konusu 500 milyon dolarlik hedefi gelecek 5 yil sonrasina koyduklarini dile getiren Gültepe, “Yapmis oldugumuz çalismada her yil yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz. Rusya nezdinde daha fazla potansiyel olabilecegini düsünüyoruz. Özellikle, bizim firmalarin buraya ilgisi, Ruslarin bu kapsamda ilgisi ve yapilan koleksiyonlar aslinda zaman zaman iliskiler kesintiye ugramamis olsaydi, belki de su anda 300-350 milyon dolarlari konusuyor olabilirdik.” açiklamasinda bulundu.

Gültepe, Rusya’da hazir giyimde binin üzerinde korner ve 20 tane markanin bulundugunu animsatarak, “Markalasma noktasinda Türkiye’deki markalar için Rusya pazarlarin en büyüklerinden. Buradaki ihracatin yüzde 90’i markali ihracat. Burada Turquality’nin de destegini unutmamak lazim. O da yurt disina açilmak isteyen firmalara magazalasma ve satis konusunda çok büyük destek veriyor. Bu desteklerin büyüyerek devam etmesi gerektigini düsünüyorum. Katma degerli ürünler satmak bizler açisindan ve Türkiye açisindan çok dogru diye düsünüyorum.” degerlendirmesinde bulundu.

- "Sektör, gelecek yil en az 50 bin kisiyi daha istihdam eder"

Sadece Rusya’da degil, tüm dünyada hazir giyime ilginin arttigina isaret eden Gültepe, “Amerika’daki rakamlar ayni seyi söylüyor. Yüzde 25’in üzerinde bir artis var ABD’de. Orada Türkiye’ye dogru bir talep ve dönüs var.” diye konustu.

Gültepe, sektörde pandemi süresince 70 bine yakin bir istihdam artisi yasandigini hatirlatarak, “Sektör ayni hiz ile devam ederse önümüzdeki bir sene içerisinde en az 50 bin kisi daha istihdam eder. Rekabet edebilme durumumuzu korumaliyiz. Bunda tabii en büyük etmenlerden biri de kur. Kurun sektörü korumasi gerekiyor. Bu olursa bu artislar sadece hazir giyimde degil diger sektörlerde de devam eder.” ifadelerini kullandi.

Yatirim ihtiyaçlarinin Anadolu taraflarinda karsilanmaya devam ettiginin altini çizen Gültepe, “Özellikle kalkinma ajanslari, valilikler, belediyeler araciligiyla fabrika binalari yapilip sektörün hizmetine sunulmaya çalisiliyor. 5-6 yildan beri seslendiriyorum. Bu isin üretim anlamindaki devamliligini saglayabilmemiz, isi Anadolu'ya tasimaktan geçer. Isi Anadolu’ya tasimamiz gerekiyor.” dedi.
Kaynak: AA