Basin Özgürlügünde En Alt Siralarda Yer Alan Yemen'de Gazeteciler Güvenli Çalisma Ortamindan Yoksun

Yemen'de 2015'ten bu yana onlarca gazeteci öldürüldü, yüzlercesi isini kaybetti Gazeteciler Sendikasi Hak ve Özgürlükler Komitesi Baskani Zekeriya elKemali: 'Sendika, savasin baslamasindan 2021 ortasina kadar 1400 ihlali belgeledi. Ancak aslinda Yemen'de çalisan veya Yemen'den ayrilan tüm gazeteciler ihlallere maruz kaldi'

MUHAMMED ES-SAMII - Yaklasik yedi yildir iç savasin pençesindeki Yemen'de gazeteciler, çatisan taraflarin basina yönelik ihlalleri sebebiyle son derece zor kosullarda mesleklerini sürdürmeye çalisiyor.

Insan haklari raporlarina göre, savasin baslamasindan bu yana Yemen, basin özgürlügü açisindan dünyanin en kötü ülkeleri arasina girdi. Ülkede 2015'ten beri onlarca gazeteci öldürüldü, yüzlercesi isini kaybetti.

Sinir Tanimayan Gazeteciler örgütünün bu sene yayimladigi rapora göre, dünya basin özgürlügü siralamasinda 180 ülke arasinda Yemen 169'uncu sirada yer aliyor.

Paris merkezli örgüt, 19 Agustos'ta gazeteci Fahd er-Rahbi ile Yunus Abdusselam'in Husilerce alikonuldugunu duyurdu. Raporda ayrica 17 Agustos'ta hükümet güçlerinin Taiz kentinde gazeteci Nayef el-Wafi ve Taha Salih'in evlerini kusattigi ifade edildi.

Yemen Gazeteciler Sendikasi ise temmuz ayinda açikladigi raporda, yil basindan haziran sonuna kadar gazeteciler, fotografçilar ve medya kuruluslarina dair 36 ihlal tespit edildigini duyurdu.

Gazetecilere yönelik gözalti, takip, taciz, adam kaçirma, medya merkezine ve özel mülklere yönelik saldirilar ve el koyma olaylari bu ihlaller arasinda sayildi.

Sendika, Husilerin toplam 20 ihlal ile vakalarin yüzde 55'inden, hükümetin 10 ihlalle yüzde 28'inden, Güney Geçis Konseyi'nin ise 6 ihlal ile toplam vakalarin yüzde 17'sinden sorumlu oldugunu aktardi.

- Önce hapis sonra sürgün

Gazeteci Haysem Sihab, Ekim 2020'de Yemen hükümetiyle yapilan esir takasi anlasmasiyla serbest birakilmadan önce 5 yil boyunca Husiler tarafindan alikonulmustu.

AA muhabirine konusan Sihab, gazetecilerin maruz kaldigi taciz, hapis ve zorla kaybetmeler sonucunda Yemen'de basin özgürlügünün tamamen ortadan kalktigini söyledi.

Sihab, "Yillarca keyfi gözalti ve Husi hapishanelerinde çektigim büyük acilardan sonra simdi de Yemen disinda sürgünde yasamanin ve yillarca zorla ayri kaldiktan sonra eve dönemeyip aileme tekrar kavusamamanin acisini çekiyorum." dedi.

Yemenli gazeteci, 4 arkadasinin sadece muhalif görüsleri sebebiyle Husiler tarafindan idama mahkum edildigini ve akibetlerinin belirsiz oldugunu aktardi.

- "Yemen'de çalisan veya Yemen'den ayrilan tüm gazeteciler ihlallere maruz kaldi"

Yemen'in en kalabalik ili Taiz'de bulunan Gazeteciler Sendikasi Hak ve Özgürlükler Komitesi Baskani Zekeriya el-Kemali, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ülkesinin geçmisten bu yana basin özgürlügünde pek iyi bir sicile sahip olmadigini ve bu durumun Husi darbesinin ardindan iyice kötülestigini söyledi.

Kemali, bu süreçte onlarca gazete ve kurumun kapatildigini, onlarca gazetecinin yargilandigini, 4'ü idam cezasi almis 9 gazetecinin ise hapiste oldugunu aktardi.

Yemen'de gazetecilerin güvenli çalisma ortamindan yoksun olduguna isaret eden Kemali, "Sendika, savasin baslamasindan 2021 ortasina kadar 1400 ihlali belgeledi. Ancak aslinda Yemen'de çalisan veya Yemen'den ayrilan tüm gazeteciler ihlallere maruz kaldi. Çatisan taraflarin gazetecilere ve medya çalisanlarina karsi sistematik bir psikolojik terörizmi söz konusu." dedi.

Kemali, Yemenli gazetecilerin 2015'ten bu yana savas sirasinda gördükleri hasarlar nedeniyle kapsamli bir psikolojik ve fiziksel rehabilitasyona ihtiyaci oldugunu vurguladi.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA