Avukattan, Ismini, Unvanini Ve Fotografini Kullanan Dolandiriciya Suç Duyurusu

Ismini, unvanini, adresini ve fotografini kullanarak vatandaslari dolandiran süpheliler hakkinda savciliga suç duyurusunda bulunan avukat Bilal Çelik: 'O kadar iddiali konusuyor ki bir an ben de süpheye düstüm. 'Ben Bilal Çelik' dedim, 'Benim Bilal Çelik. Benimle dalga mi geçiyorsun? Gel bir kahve içelim bir taniyayim seni' dedi. 'Ofisiniz nerede?' dedim. Benim ofisimin adresini söyledi' 'Bu kadar öz güvenli, iddiali olabilmesi çok ilginç. 3 dakikalik bir konusma geçti aramizda, ardindan beni engelledi. Yakin arkadaslarim ariyor, hala açiyor, bunu devam ettiriyor. Savciliga suç duyurusunda bulunduk'

BASAK AKBULUT YAZAR - Istanbul'da avukatlik yapan Bilal Çelik, ofisine gelen ihbar telefonlariyla, bir kisinin kendisini taklit edip dolandiricilik yaptigini ögrenince savciliga basvurdu.

Sanliurfa Barosu'na kayitli avukat Bilal Çelik, Istanbul, Amasya ve Eskisehir basta olmak üzere birçok kentten çesitli kisilerce aranarak "olmayan borçlari" nedeniyle avukat Bilal Çelik adina para istendigini ögrenince magdur vatandaslarin ilettigi telefon numaralarini arastirmaya basladi.

Kendisi adina vatandaslardan para isteyen dolandiricilarin WhatsApp uygulamasinda kendi fotografini kullandigini gören Çelik, numaralardan birini arayinca telefonu açan süpheli "Bilal Çelik" oldugunu söyledi.

Bilal Çelik'in kendisi oldugunu söylemesine karsin telefondaki kisinin iddiasini sürdürmesi üzerine Çelik, Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi'na sundugu suç duyurusu dilekçesine, dolandiricilarin kullandiklari telefon numaralari ve magdurlarin bu kisilere yaptigi havale dekontlarini da ekleyerek dolandiricilar hakkinda "nitelikli dolandiricilik," tehdit" ve "santaj" suçlarindan islem yapilmasini talep etti.

AA muhabirine bilgi veren Çelik, zanlilarin birçok sahipsiz hatla sosyal medyadan aldiklari fotograflarla WhatsApp profilleri olusturup vatandaslara "Davaniz vardir, borcunuz vardir" diye mesaj attiklarini veya magdurlari aradiklarini belirterek, "Bunun yani sira vatandaslari, illegal sitelerden oynadiklari oyunun parasini aktarma bahanesiyle aramislar. Bu hafta yasli bir amcamiz aradi, 6 bin lira civarinda parasini almislar." dedi.

Avukat Çelik, sunlari söyledi:

"Çok fazla arayan oluyor, uyariyoruz. Kendini hakim, savci olarak tanitan kisilerle karsilasmistik ama bu kez bireysel olarak sahis ismi ve fotografi kullaniliyor. Insanlarin hesabindaki paralari biliyorlar, sahsin kumar sitesinde oynadigi ve kazandigi rakami biliyorlar, o parayi aktarma bahanesiyle önden para istiyorlar. 'Su kadarini yatirin ben size iade edecegim' diyorlar. Ayrica son dönemde 'Arabulucu Bilal Çelik' olarak mesajlar atmislar. 'Hakkinizda sikayet var, davaniz var, aldiginiz ürünün iadesi kapsaminda zaman asimindan kaynakli borcunuz var' bahaneleriyle birçok insani dolandirdiklarini ögrendik. Hala da devam ediyorlar. Ben durumu ögrenince önce isim benzerliginden süphelendim. Bilal Çelik olarak Türkiye’de iki avukat var biri Batman’da biri ben. Ama kendi fotografimi görünce sahsi aradim. O kadar iddiali konusuyor ki bir an ben de süpheye düstüm. 'Ben Bilal Çelik' dedim, 'Benim Bilal Çelik. Benimle dalga mi geçiyorsun? Gel bir kahve içelim bir taniyayim seni' dedi. Akabinde 'Ofisiniz nerede?' dedim. Benim ofisimin adresini söyledi."

- e-devlet üzerinden bilgi edinme

Vatandaslarin e-devlet üzerinden haklarinda dava ya da icra takibi olup olmadigini kolayca ögrenebilecegini animsatan Çelik, "Sahsin bu kadar öz güvenli, iddiali olabilmesi çok ilginç. 3 dakikalik bir konusma geçti aramizda, ardindan beni engelledi. Yakin arkadaslarim ariyor, hala açiyor, bunu devam ettiriyor. Savciliga suç duyurusunda bulunduk. Bürokratik sistem nedeniyle sahis hala o hatlardan telefonlara cevap veriyor, belki de onlarca kisiyi dolandirmaya devam ediyor. Beni ilk aradigi hattin WhatsApp profiline su anda da savci oldugunu düsündügüm birinin fotografini koymus." diye konustu.

Bu tür vakalarin kamu hizmetine güveni zedeledigini vurgulayan Çelik, sunlari kaydetti:

"E-devlet üzerinden hakkinda açilmis bir dava ya da icra takibi varsa vatandaslar bu yönden bilgi alabiliyor. Bir de o sistem üzerinden abonelik yapilan mesaj hatti da var. Bir dava ya da icra takibi baslatildiginda, e-devlet üzerinden telefonunuza SMS geliyor. Bir baska alternatif de var. Özel sirket ya da kurumlar icra takibini yapmadan ve dava açmadan önce tüketiciyi arayabiliyor. Onlarin dolandirici olup olmadigini net olarak degerlendirebilmek için, sahsin, sirketin veya kurumun resmi mailinden bir bilgilendirme almasi gerekiyor. O kurumun ilgili departmanina telefon açip böyle bir arama yapilip yapilmadigi sorulabilir."

- "Fotograftaki kisi benim"

Ismini kullanan dolandiricilari bir kez de babasi adina baslatilan bir icra takibi oldugunu bahane ederek arayan Çelik'e, süpheli kisi parayi nereye ve nasil yatiracagini detayli olarak anlatti.

"Fotograftaki kisi siz misiniz?" diye sorulmasi üzerine, kendisi oldugu konusunda israr eden, ofisini de Besiktas'a tasidigini iddia eden süpheli, Çelik'in "Gerçek Bilal Çelik benim" demesi üzerine isim benzerligi olabilecegini söyledi. Süpheli, Bilal Çelik'in "Kullandiginiz fotograftaki kisi de benim" sözleri üzerine telefonu kapatti.
Kaynak: AA