Rusya'daki Duma Seçimlerini Putin'in Partisi Önde Götürüyor

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadi olan Duma için düzenlenen milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre oylarin yüzde 38,57’sini alan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in partisi Birlesik Rusya’nin önde götürdügü belirtildi. Seçime katilim oraninin yüzde 45,15 oldugu açiklandi.

Rusya'daki Duma Seçimlerini Putin'in Partisi Önde Götürüyor


Rusya’da Covid-19 salgini ve ülkenin genis bir cografyada bulunmasi nedeniyle 17-19 Eylül tarihleri arasinda yapilan Rusya Parlamentosu’nun alt kanadi olan Duma seçimleri TSI 20.00’de tamamlanmisti. Oy sayma isleminin baslamasi ile oylarin yüzde 8.94’ünün sayildigi ve resmi olmayan sonuçlara göre Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in partisi Birlesik Rusya’nin oylarin yüzde 38,57’sini aldigi aktarildi.

Rusya Merkez Seçim Kurulu tarafindan yapilan basin toplantisinda, Birlesik Rusya Partisi’nin ardindan Rusya Komünist Partisi’nin oylarin yüzde 25,17, Rusya Liberal Demokrat Parti’nin oylarin yüzde 9,6 ve Adil Rusya Partisi’nin oylarin yüzde 7,9’unu aldigi aktarildi.

Seçimlere katilim yüzde 50’nin altinda kaldi

Seçim Kurulu, 110 milyon seçmenin bulundugu ülkede seçime katilim oraninin yüzde 45,15 oldugunu bildirdi. Rusya’da 2016 yilinda yapilan Duma seçimlerinde ise katilim orani yüzde 47,88 olarak açiklanmisti.

Rus ordusu mensuplari seçimlere yogun ilgi gösterdi

Geçtigimiz 1 Eylül tarihinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in imzaladigi kararnameye göre Rusya’da görev yapan ordu ve kolluk kuvvetleri mensuplarina bir defaya mahsus olmak üzere 15 bin ruble (1700 TL) ikramiye ödenmesi karari alinmis, muhalefet bu karari “seçim rüsveti” olarak degerlendirmisti.

Tartismalarin odagindaki Rus ordusu seçimlere katilim ile ilgili açiklama yapti. Rusya Savunma Bakan Yardimcisi Nikolay Pankov, Rus ordusunda seçimlere katilim oraninin yüzde 99,8 oldugunu belirtti.

Pankov, 1 milyon 200 bin Rus askeri personelinin oy kullandigini bunlardan 38 binden fazlasinin ise seçim güvenligini saglamakla görevliyken oylarini kullandiklarini belirtti.



Rusya’da her 5 yilda bir yapilan Duma seçimlerinde 450 milletvekilligi için 225 aday parti listesinden, 225 aday ise bagimsiz olarak seçiliyor. Bagimsiz adaylarin büyük çogunlugu partilerin belirledigi isimlerden olusuyor. Seçimlerde yüzde 5 barajini geçen partilerin milletvekilleri Duma’da sandalye sahibi oluyor.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA