Kanarya Adalari'nda Faaliyete Geçen Yanardagdan Dolayi Bölgedeki 5 Bin Kisi Tahliye Ediliyor

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma Adasi'ndaki Cumbre Vieja (Yasli Doruk) yanardaginin faaliyete geçmesinden dolayi yaklasik 5 bin kisi bölgeden çikariliyor.

Ispanyol basininin yerel kaynaklara dayandirarak verdigi haberlerde, yanardag etrafindaki El Paso, Tazacorte, Los Llanos de Aridane, El Paraiso, Alcala gibi bazi yerlesim yerlerindeki 5 bin kadar kisinin jandarma tarafindan yürütülen çalismalarla tahliye edilmeye baslandigi kaydedildi.

El Paso'da yaklasik 1400 kisinin bölgedeki futbol sahasinda toplandigi bilgisi paylasildi.

Yanardagin 5 agzindan çikan küllerin ve lavlarin çevreye zarar vermeye basladigi, lavlarin evlere dogru ilerledigi bildirildi.

La Palma'daki destek için helikopterlerle 200 dolayinda takviye ekip gönderildigi, 64 askerin de çalismalara katildigi belirtildi.

Yetkililer, yanardagdaki patlamalardan çikan gazlardan dolayi bölgedeki halkin muhtemel solunum riskine karsi uyarildigini duyurdu.

Uzmanlar, yanardagin gelecek günlerde aktif durumda olmaya devam edecegi öngörüsünde bulundu.

Son bir haftadir 21 binden fazla depremin meydana geldigi La Palma'da bugün yerel saatle 15.10'da yanardag faaliyete geçmisti.

Depremler sirasinda adada uygulanan sari alarm, yanardagin aktif duruma geçmesiyle kirmizi alarma dönüstürüldü.

Diger yandan Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, BM 76. Genel Kuruluna katilmak için ABD'ye gidis programini ileri saatlere erteleyerek La Palma'ya gitti.

Ispanya'da en son yanardag patlamasi 1971 yilinda, La Palma Adasi'nin güneyindeki Teneguia yanardaginda olmustu.

Kaynak: AA